Beograd neće pozvati Srbe na izbore

Izvor: B92, 12.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd neće pozvati Srbe na izbore

Brisel, Beograd, Priština -- Još nema zvanične odluke Srbije da li kosovski Srbi da izađu na izbore na Kosovu. Izvori B92: neće biti poziva na glasanje.

Državni vrh Srbije preporučiće Srbima da ne učestvuju na izborima na Kosovu, saznaje B92. Premijer Vojislav Koštunica još nije javno saopštio stav vlade, ali je o tome obavestio Havijera Solanu, sa kojim je razgovarao u Briselu. Srbi na Kosovu različito komentarišu stavove vlasti u Beogradu, a prijava za izbore ističe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u 17 časova i neće biti produženja rokova, kažu u UNMIK-u.

Predsednik Srbije Boris Tadić i premijer Vojislav Koštunica, koji su pre dve godine imali različite stavove o učešću Srba na izborima na Kosovu, ovoga puta su, kako saznaje B92, saglasni da nema uslova za učešće Srba na izborima.

Tadić i Koštunica razgovarali su o tome u utorak uveče, pre nego što je predsednik otputovao u Portugal, a premijer u Brisel.

Tadić je novinarima u Lisabonu, gde boravi u jednodnevnoj poseti, rekao da će narednih dana predsednik i Vlada Srbije odlučiti da li da Srbima na Kosovu preporuče da izađu na lokalne izbore, koji su takođe zakazani za 17. novembar.

"Pre nekoliko godina pozvao sam Srbe da učestvuju na kosovskim izborima, uz jasne uslove da se ispune sva prava u kontekstu decentralizacije, zdravstva, policije, sudstva, prosvete, bezbednosti... Nažalost, nijedan od tih uslova nije ispunjen i ja danas nemam prava da pozovem kosovske Srbe da izađu na pokrajinske izbore", kazao je Tadić danas, tokom posete Portugalu.

Koštunica: razmatramo situaciju

I pre nego što je u Vladi i zvanično potvrđeno da će preporuka Srbima biti da ne učestvuju na izborima, premijer Koštunica je o tome obavestio evropskog komesara za spoljnu politiku Havijera Solanu, sa kojim je razgovarao u Briselu.

Premijer Koštunica se u Briselu, samo nekoliko sati pre isteka roka za prijavljivanje na izbore, setio da je Beograd zaboravio da kaže svoj stav.

"Ponovo razmatramo situaciju vezanu za izbore, očekujemo da ćemo posle konsultacija Vlade i predsednika imati jasno saopštenje o stavu po tom pitanju", izjavio je Koštunica.

"Na Kosovu nije bilo dovoljno lokalnih, opštinskih reformi niti promena u položaju Srba i pripadnika drugih nealbanskih zajednica na Kosovu. Nije bilo ni povratka raseljenih, iako je to garantovano Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija", rekao je Koštunica.

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Havijer Solana izjavio je da bi, prema njegovom mišljenju, za kosovske Srbe bilo bolje da učestvuju na kosovskim izborima.

"Tu postoji razlika između našeg stava i stava Vlade Srbije, ali mi ćemo poštovati odluku koja bude doneta", izjavio je Solana posle susreta s Vojislavom Koštunicom.

Ipak, prema najavama iz Vlade, stav će, verovatno, biti negativan. Odgovor Beograda nagovestio je ministar za Kosovo i Metohiju Slobodan Samardžić.

On kaže da je državni vrh, posle svestranog razmatranja, zaključio da nisu ispunjeni uslovi da Srbi izađu na izbore na Kosovu. On je rekao da će konačna odluka o tome da li Srbi treba da izađu na izbore biti doneta vrlo brzo, narednih dana.

"Državni vrh Srbije razmatrao je poslednjih dana pitanje učešća Srba na pokrajinskim izborima na Kosovu i Metohiji. Posle više sastanaka i svestranog razmatranja pitanja, donet je zaključak da nisu ispunjeni uslovi da Srbi učestvuju na pokrajinskim izborima", kaže on.

Predate neke liste

Međutim, kosovski Srbi su, kao i prošli put, podeljeni što se tiče samog izlaska – jedni tvrde da treba nastaviti sa bojkotom, dok su neki od kosovskih Srba predali liste za učešće jer, kako kažu, ne mogu da se oslone na Beograd, pa da zakasne sa prijavom.

Nekoliko srpskih partija već je predalo liste za učešće na izborima, dok neke od njih, poput Srpske liste za Kosovo i Metohiju, najavljuju da će to učiniti kasnije pošto imaju mogućnost prijave i posle roka.

"Učestvujemo na lokalnim izborima da bismo osvojili lokalnu vlast i da budemo kovači svoje sudbine", kaže Petar Vasić iz Građanske inicijative za Novo Brdo.

"Zar ne zvuči paradoksalno: tražimo da se na Kosovu i Metohiji poveća broj srpskih opština, a ovog trenutka ne dozvoljavamo priznatim opštinama, srpskim oštinama, da mogu da izađu na lokalne izbore", kaže on.

Oliver Ivanović, lider Srpske liste za Kosovo i Metohiju, kaže da Lista o izlasku na izbore nije raspravljala. "Srpska lista nije donela stav da ne izađe na izbore, mi se u poslednjem trenutku možemo pojaviti kao kandidat na izborima", navodi on.

"Mi imamo mesto na izbornoj listi jer je predviđeno da stranka koja ima predstavnika u parlamentu može i bez potpisa i posebne najave da se kandiduje na izborima", kaže on.

"Ostati na Kosovu, a ne učestvovati u političkom životu i rešavati svakodnevne probleme svaki dan, ja to ne vidim kako je moguće na taj način ostati, jer mislim da će to voditi daljem iseljavanju Srba, jer će oni na ovaj način biti potpuno bez ikakve perspektive, bez ikakve političke perspektive i uticaja", kaže Ivanović.

"Dakle, Srpska lista još nije donela odluku, odluka će biti teška zbog izjave ministra Slobodana Samardžića. To istrčavanje ministara iz redova Demokratske stranke Srbije nije dobro i ne može doneti ništa dobro, a stav da se ne izađe na izbore Srbi čitaju kao poruku da odu sa Kosova, a ako ne izađu na izbore, ostaće bez ikakvog uticaja na politički život na Kosovu", kaže on.

"Poruka o izlasku na izbore nosi određenu odgovornost. Ako nekome kaže da treba da ostane na Kosovu, onda mu, logično, morate reći da učestvuje na izborima, a time i u političkom životu na Kosovu. Imam utisak da najznačajnije nacionalno pitanje rešava samo jedna stranka, što je nedopustivo", kaže on.

Među kosovskim Srbima ostaje i dalje podeljenost, pa Srpsko nacionalno veće Kosova i Metohije ponavlja da je učešće na izborima neprihvatljivo.

Nebojša Jović za B92 objašnjava da je nepromišljena odluka da se izbori održavaju u toku pregovaračkog procesa.

"Treba sačekati taj novi status jer došli bi u neku novu veliku zabludu, recimo u slučaju da Kosovo ostane u sastavu Srbije, kao što se mi nadamo da hoće, birati predsednika Kosova i neki parlament Kosova, bilo bi iluzorno", kaže on.

"Tako je to ne samo gubljenje vremena, već i gubitak novca. Znamo da su novac i investicije preko potrebni Kosovo, znači i sa političke i sa ekonomske strane - čist promašaj", smatra on.

Lider Srpskog pokreta otpora Momčilo Trajković izjavio je Fonetu da je njegova stranka odlučila da sačeka stav Beograda u vezi sa učešćem Srba na kosovskim izborima.

Trajković je upozorio da je u interesu Srba da na izbore izađu s jednom ili, eventualno, dve liste i da nije dobro da se izlazi pojedinačno s više lista.

"Pozivam Koštunicu i Tadića da ne ćute, da izađu i kažu Srbima na Kosovu šta im je činiti. Oni su preuzeli na sebe odgovornost da odlučuju o životu Srba na Kosovu i oni moraju i sad da odluče. Ako Beograd ćuti, to je izdaja Srba na Kosovu", rekao je Trajković.

On je podsetio da su izdajnicima proglašavani Srbi s Kosova koji su 2001. bili protiv učešća na izborima, kao i oni koji su 2004. učestvovali na izborima.

Priština naviknuta na bojkot

U međuvremenu, do promene u stavu došlo je donekle i kod kosovskih Albanaca, koji ovog puta sa oduševljenjem prihvataju eventualni izlazak kosovskih Srba na izbore.

Naviknuti na gotovo permanentni bojkot svih posleratnih izbora većine kosovskih Srba, međunarodni i domaći zvaničnici u Prištini ne vezuju više toliko uspeh izbora za učešće srpske zajednice, kao što je to bio slučaj prilikom ranijih izbora.

Glavni prioritet pred novembarske izbore za UNMIK i institucije u Prištini sastoji se u brizi da se izborna kampanja i žestoka borba za vlast, koja se očekuje između domaćih aktera, ne odrazi negativno na statusni proces koji se nastavlja paralelno sa pripremama za izbore i predstojećom izbornom kampanjom.

Šef UNMIK-a Joakim Riker izjavio je da su predstojeći izbori na Kosovu istovremeno tehnički i politički izazov i ocenio da se pripreme za njihovo održavanje odvijaju u dobrom pravcu.

"Mrzovolja i nekooperativnost"

Uoči prethodnih izbora na Kosovu, u novembru 2004, došlo je do raskola u državnom vrhu Srbije između Vlade Vojislava Koštunice, koja je pozvala Srbe da ne izađu na izbore, i predsednika Srbije Borisa Tadića, koji je to učešće podržao.

Na izborima su, ipak, učestvovale dve srpske liste, čiji su predstavnici i ušli u parlament Kosova.

Komentator NIN-a Stevan Nikšić podseća da su pre tri godine gotovo sve najveće stranke, sem DS-a i Tadića, bile protiv učešća Srba na izborima i da ih je velika većina kosovskih Srba poslušala. On kaže i da je Samardžićeva izjava signal mrzovolje i nekooperativnosti vlasti u Srbiji.

"SAD i Evropa i čitav svet gledaju šta radi Beograd i očekuju da vide da li je Beograd iskren u tvrdnji da želi kompromis i stabilnu situaciju, a to podrazumeva i neku vrstu saradnje s tamošnjim albanskim življem. Ovakvi pozivi svedoče upravo nešto drugo, različito od onog što Beograd želi da predstavi svetu", kaže Nikšić.

"Nema produženja rokova"

"Portparol UNMIK-a Aleksandar Ivanko rekao je da rok političkim partijama za podnošenje lista za predstojeće parlamentarne izbore ističe danas u 17 časova. Do sada je učešće na izborima, prema listi koja nije konačna, prijavilo 12 stranaka, od kojih su četiri srpske.

Ivanko je na konferenciji za novinare u Prištini ponovio stav UNMIK-a da neće biti produžetka roka za registraciju za izbore. On je rekao i da neće biti odlaganja izbora, čije je održavanje UNMIK zakazao za 17. novembar, bez obzira na odluku Beograda.

Ivanko smatra da će bojkotom izbora glasačima biti onemogućeno da izaberu svoje predstavnike. "To se ne sme desiti", rekao je Ivanko.

Za učesče na kosovskim parlamentarnim i lokalnim izborima zakazanim za 17. novembar prijavilo se 29 političkih partija i građanskih inicijativa, potvrdio je danas načelnik Sekretarijata Centralne izborne komisije Kosova Mazlum Baraljiu.

Baraljiu je u izjavi za Betu naglasio da su do 17 sati, kada je istekao rok za podnošenje prijava, liste podneli predstavnici svih nacionalnosti koje žive na Kosovu, ali nije mogao da precizira koliko je srpskih lista.

Parlamentarne stranke različito o učešću

Šefica Poslaničke grupe Demokratske stranke u Skupštini Srbije Nada Kolundžija izjavila je da ta stranka neće upućivati poruku Srbima pre no što postigne dogovor s koalicionim partnerima.

"Stav DS-a je takav da iz Srbije treba da stigne jedinstvena poruka; dakle, mi nećemo javno upućivati poruke pre nego što postignemo dogovor. Mislim da je za Srbe sa Kosova najgore da iz Beograda dobiju različite poruke, što se i do sada pokazalo", kaže ona.

Lider Liberalno-demokratske partije Čedomir Jovanović kaže da Srbi sa Kosova nisu imali nikakvu korist od bojkota izbora 2004. i da su izbori jedina prilika za prevazilaženje razlika između Srba i Albanaca na Kosovu.

"Ja želim da jasnim jezikom pozovem Srbe sa Kosova i uputim ih ka kosovskim institucijama kao mestu na kom oni jedino mogu rešavati svoje probleme jer je očigledno da ti problemi neće biti rešeni kroz poremećene odnose Beograda i Prištine niti će štetu za probleme koji su ostali nerešeni snositi beogradska vlast, već isključivo oni i njihove porodice na Kosovu", kaže Jovanović.

Dragan Todorović iz Srpske radikalne stranke poručio je Srbima da "nipošto ne izađu na izbore". "Srbi pod okupacijom pod kojom su na Kosovu i Metohiji ne treba da učestvuju na izborima. Uslovi za izbore za Srbe ne postoje, o tome apsolutno ne može da se govori i mi im ponovo savetujemo da ni po kakvu cenu ne učestvuju na tim izborima", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.