Beograd je ima 77 gradonačelnika, prestonicu su dva puta vodile žene!

Izvor: BKTV News, 04.Mar.2018, 21:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd je ima 77 gradonačelnika, prestonicu su dva puta vodile žene!

Na čelu grada Beograda od 1839. godine smenilo se 77 gradonačelnika.

Na čelu grada su bile i dve žene.

Prvi gradonačelnici su vremenom menjali nazive funkcija - od upravitelja varoši u Kneževini i Kraljevini Srbiji, socijalističkih predsednika opštine, tranzicionih predsednika Skupštine grada...

Bogat meni u izbornim štabovima: Od gibanice, preko prasetine do čizkejka (FOTO)

 Prvi čovek koji je vodio Beograd bio je Beograđanin Ilija >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << Čarapić, sin Vase Čarapića, dok su mnogi gradonačelnici bili i iz drugih delova Srbije. Na čelu grada bio je i dugogodišnji predsednik vlade Srbije u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca bio je i Nikola Pašić.

Slobodanka Gruden i Radmila Hrustanović su jedine su žene koje su vodile glavni grad Srbije, a prethodni i aktuelni gradonačelnici Dragan Ðilas i Siniša Mali su najmlađi ,koji su se našli na toj funkciji sa 41 godinom.

Obojica se i na ovim izborima se bore za tu funkciju.

Poslednjih tridesetak godina na čelu prestonice bili Aleksandar Bakočević, Nebojša Čovic, Zoran Đindić, Vojislav Mihailović - unuk Draže Mihailovića.

Gradonacelnik Beograda posle 5-oktobrarskih promena bio je Milan St. Protić, a posle njega Radmila Hrustanović, pa Nenad Bogdanović.

Što se tiče dužine mandata, prosečno su se na toj funkciji zadržavali po dve i po godine, a najduže na čelu Beograda bio je Branko Pešić 1974. do 1984. godine.

Za vreme njegovog mandata izgrađene su važne infrastrukturne građenvine kao što su Mostarska petlja, Gazela, „Beograđanka“.

Milovan Marinković imao je tri odvojena mandata.

Beograđani su danas glasali za jednu od 24 izborne liste, što je jedna više nego na izborima 2014. godine. Na BKTVNews pratite dešavanja iz minuta u minut.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.