Beograd ima podršku za angažovanje u BiH

Izvor: Politika, Beta, Fonet, 12.Okt.2009, 23:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beograd ima podršku za angažovanje u BiH

Simurdić: Vlada je jasno rekla šta su spoljnopolitički prioriteti i ciljevi Srbije i za zvanični Beograd kretanje u drugom pravcu moglo bi da predstavlja ozbiljan problem

Bosna i Hercegovina nakon sastanka bosanskih lidera u Butmiru ponovo je postala glavna tema u regionu, a od Srbije kao jedne od potpisnica Dejtonskog sporazuma međunarodna zajednica očekuje da doprinese ustavnim reformama u toj zemlji. Analitičari smatraju da Beograd treba da nastupa oprezno i uzdržano, >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << a iz Ministarstva inostranih poslova ponavljaju da je Srbija privržena Dejtonu i da će prihvatiti svako rešenje o kome se dogovore tri naroda u BiH.

„Srbija ne krije svoje angažovanje u traženju najboljeg rešenja za BiH. Ono je transparentno i u cilju postizanja dogovora prihvatljivog za sve, a u duhu Dejtonskog sporazuma”, rekao je za „Politiku” izvor u Vladi Srbije.

„Nećemo izneveriti Republiku Srpsku, nastavićemo da je podržavamo. Ali, naše delovanje će biti u pravcu budućeg zajedničkog rada na sveobuhvatnom i na kompromisu zasnovanom rešenju koje ne može biti nametnuto nijednoj strani”, dodao je taj izvor.

Iznenadna poseta ministra inostranih poslova Vuka Jeremića Banjaluci uoči sastanka u Butmiru, kao i njegov susret u Istanbulu sa turskim šefom diplomatije Ahmetom Davutogluom i ministrom spoljnih poslova BiH Svenom Alkalajem podstakli su nagađanja da se Beograd našao u poziciji da balansira između nepopustljivog stava premijera RS Milorada Dodika i želje međunarodnih krugova da BiH postane funkcionalnija država.

Izvor u Vladi Srbije kaže, međutim, da „nema pritisaka na Srbiju” i da ne očekuje da ih bude. „Mi smo na početku jednog procesa koji nije jednostavan i koji će potrajati. Dobili smo nepodeljenu podršku međunarodne zajednice za naše uključenje u proces u BiH i mislim da će to da se nastavi. Beograd ima interes da pomogne u pronalaženju rešenja koje će biti u interesu svih. Ako bi bilo implementirano rešenje koje ne odgovara svima, mislim da ne može biti održivo”, dodao je taj izvor.

Dodik je ranije na pitanja o uticaju Beograda na RS i na njega rekao: „Ako ceo Zapad ne može da utiče na mene i na sve legitimne institucije u RS, zašto bi to mogao Beograd?”.

„Mi ne želimo da komentarišemo izjave političara u susednoj državi. Beograd podržava suverenu i celovitu BiH u međunarodno priznatim državama, a ustavne promene treba da budu plod dogovora političara u BiH, a ne proizvod naših htenja ili želja Brisela”, rekao je izvor u Vladi Srbije na pitanje šta misli o Dodikovim istupima.

Ocenjujući da ustavne promene na kojima insistiraju SAD, EU i zvaničnici Federacije BiH dovode u pitanje opstanak Republike Srpske, Obrad Kesić, politički analitičar iz Vašingtona, kaže da u ponašanju Dodika nema ničeg novog.

„On je vrlo jasan kada govori šta je prihvatljivo, a šta nije. Ako je u pitanju opstanak Republike Srpske tu nema prostora za dogovor”, ocenjuje Kesić i dodaje da bi i Srbija trebalo da se ponaša kao Dodik.

Na pitanje da li Beograd treba da podržava Dodika ili da vrši pritisak na njega kako bi promenio „tvrd” stav kada je reč o ustavnim reformama, Kesić navodi da Beograd nije u poziciji da bilo kome zavrće ruku u Bosni. „I za Beograd je bolje da pokaže da nije u poziciji da to radi jer bi se u protivnom stvorila percepcija da Srbija može da kontroliše sve što se dešava u RS. Tako su lobisti u Americi dobili argumente da se izbore za postavljanje još jednog uslova Srbiji, a on bi se odnosio na uticaj na ponašanje Srpske i njenog rukovodstva”, smatra Kesić.

Dodikove izjave posle sastanka u Butmiru Milan Simurdić, predsednik Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji, vidi kao nastojanje da se pridobije podrška za stav koji će biti iznet na sledećem sastanku, a to, po njegovim rečima, ne mora da znači odbijanje ponuđenih predloga, jer je pregovarački proces u toku.

Ne odgovarajući direktno na pitanje da li Dodikov čvrst stav i retorika poput najave da će raspisati referendum ako dođe do značajnih ustavnih promena opterećuje Srbiju, Simurdić kaže: „Mi moramo imati odnose sa subjektima u BiH po principu odnosa između dve države. Srbija je priznala BiH, imamo diplomatske kanale komuniciranja i to je osnovni okvir odnosa. Naš osnovni partner je tamo gde je vlast u BiH, a to su zvanične institucije koje smo priznali. Tek iza toga su specijalni odnosi sa RS u skladu sa Dejtonskim sporazumom i sporazumom o specijalnim odnosima, ali oni ne mogu biti supstitut za ukupne odnose sa BiH”.

Simurdić ocenjuje da je bolje razvijati odnose na takav način koji će pospešiti evropske i evroatlantske integracije celog regiona, a ne ići na uštrb tih aspiracija o bilo kojoj državi da je reč. „Vlada je jasno rekla šta su spoljnopolitički prioriteti i ciljevi Srbije i za zvanični Beograd bi kretanje u drugom pravcu moglo da predstavlja ozbiljan problem”.

Miljenko Dereta, izvršni direktor Građanskih inicijativa, smatra da Beograd ima i mora da ima uticaja na premijera RS, a ukoliko je obrnuto to je vrlo zabrinjavajuće za Srbiju. „Dodik je tako čvrst zato što ima utisak da ima podršku Beograda za takve stavove, a ja se nadam da je to samo njegov utisak. On se osilio, i tako se i ponaša, a naša politika nije dovoljno jasna i određena i ne kaže mu ’izvini, mi iza toga ne stojimo’. To mora da se kaže glasno, jasno i pred svima”, ističe Dereta.

Prema njegovim rečima, svi moraju da se ponašaju pre svega kooperativno da bi se pronašao jedan oblik zajedničkog života u okviru države koja može biti federalna, sa entitetima, ili nekako drugačije organizovana, ali koja mora ostati kao zajednička država, jer sve drugo će imati katastrofalne posledice od kojih ćemo svi trpeti. „Srbija mora da se postavi kao država koja insistira na jedinstvenoj državi BiH, sastavljenoj od entiteta i da nema posebne odnose samo sa jednim njenim delom nego da ima posebne odnose sa državom kao celinom, kao što bi trebalo da ima posebne odnose sa svima u regionu”, kaže on.

Ono što Beograd mora da razume, prema Deretinim rečima, jeste da Dodik ne može biti na drugoj strani od Beograda i da, prema tome, pozicija Beograda određuje Dodikovu politiku, a ne toliko on samostalno kao što se to čini.

J. Cerovina - B. Baković

---------------------------------------------------------

Bilt prošlog vikenda bio kod predsednika Srbije

O tome da međunarodna zajednica i te kako računa na ulogu Srbije u rešavanju problema u BiH, govori i subotnja poseta švedskog ministra spoljnih poslova Karla Bilta Beogradu, odnosno predsedniku Srbije Borisu Tadiću koja je otkrivena tek pošto je on to objavio na svom sajtu, a što u kancelariji predsednika nisu želeli ni da potvrde ni da demantuju. Bilt je naveo da je razgovor u Beogradu „bio jedan u nizu pokušaja da se prekinu različite balkanske blokade u evropskim integracijama”.

[objavljeno: 13/10/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.