Beč podržava sva rešenja, uključujući i korekciju granica

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 16.Sep.2019, 17:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beč podržava sva rešenja, uključujući i korekciju granica

Austrijski kancelar i šef Narodne stranke Sebastijan Kurc rekao je da će Beč podržati sva rešenja koja dogovore Beograd i Priština, uključujući i moguću korekciju granica i da nema mesta nagađanju da će Hrvatska blokirati evropski put Srbiji koji je dosada podržavala.

Naš stav je jasan: podržavamo sve ono oko čega se dogovore strane, a tako i moguće korekcije granice, ako to na kraju vodi sveobuhvatnom rešenju, koje bi donelo više stabilnosti. Cilj mora biti da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << se sva otvorena pitanja dogovorom reše u dijalogu, rekao je Kurc, prenosi Hina.

On je istakao značaj dijaloga Beograda i Prištine i povratak strana za pregovarački sto i naglasio da od rešenja zavisi i evrointegracioni proces.

"Potrebna je nova dinamika, jer je rešenje u okviru dijaloga preduslov za kasniji pristup EU,", ocenio je Kurc.

Na pitanje da li EU ima snage da rešiti kosovsko pitanje i da li ima uticaja na Prištinu koja je ignorisala apele iz Brisela da ukine takse na robu iz Srbije, Kurc je rekao da EU ima razne mogućnosti delovanja.

EU to stalno i čini, ali sve zavisi od Beograda i Prištine kojima je neophodna "politička želja za kompromis", rekao je on.

Kurc je pozdravio imenovanje Matjua Palmera za specijalnog izaslanika SAD za Balkan jer SAD i EU "samo zajedno" mogu do političkog postignuća u regiji Balkana.

Nadam se da će Palmer moći da pridonese pronalaženju rešenja. Uveren sam da će EU s njim tesno sarađivati, rekao je Kurc.

Poručio je da se zalaže za "jasnu pristupnu perspektivu za sve zemlje zapadnog Balkana", uz ispunjenje kriterija realizacijom provedbom reforma.

Na pitanje o učestalim teškoćama između Srbije i članice EU, Hrvatske o zaštiti srpske manjine i mogućnosti da Zagreb blokira put Beograda u EU, Kurtc je rekao da ne želi da nagađa o hipotetičkim pitanjima.

"Do sada je Hrvatska podržavala pristupni proces Srbije i nemam razloga polaziti od toga da će se to promeniti. Što se tiče zaštite manjina, naravno da je to pitanje od velike važnosti u svim članicama Evropskog saveta i EU, ocenio je Kurtc.

On je rekao da će Austrija, zajedno sa Mađarskom i drugim članicama EU, kojima je stalo do Zapadnog Balkana, podržati zemlje regije.

On je rekao da će nova Evropska komisija, predvođena Ursulom von der Lajen, voditi "intenzivne pristupne pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom, kako bi, što je brže, moguće napredovala sa proširenjem Unije".

Kako je ocenio, ulaskom u EU Srbija mora izići iz svih drugih bilateralnih sporazuma o slobodnoj trgovini koje ima s Rusijom i evroazijskim zemljama.

Srbija ne bi trebalo da ispusti iz vida da 63 odsto svoje spoljne trgovine obavlja s EU, s Rusijom je 10 odsto, naglasio je Kurc.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.