Beba: Mihajlović se spasao hapšenja

Izvor: B92, 08.Okt.2010, 19:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beba: Mihajlović se spasao hapšenja

Beograd -- Vladimir Popović kaže da ga je Dušan Mihajlović nazvao "šefom mafije" da bi skrenuo pažnju sa odgovornih za političku pozadinu ubistva premijera Zorana Đinđića.

Bivši šef Biroa Vlade Srbije za komunikacije je taj iskaz o bivšem ministru policije danas dao pred Prvim osnovnim sudom.

"To je jedan korumpirani mučenik, ucenjen hapšenjem, koji je promenio sve režime i koji bi da se izbavi zatvora napao i oca, majku, ženu, dete, pa što ne bi i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mene", rekao je Popović. Mihajlović danas nije prisustvovao suđenju.

Popović je na suđenju po tužbi za produženu klevetu koju je podneo protiv Mihajlovića, rekao da se bivšem ministru policije 2007. spremalo hapšenje jer je ucenjivao i reketirao ljude koji se pominju kao šverceri cigareta u akciji "Mreža" i da se on onda preko svog zaštitnika i vlasnika Delte Miroslava Miškovića ponudio vrhu tadašnje vlasti pitanjem "u redu, šta mogu da uradim".

"Pošto je tada okončano suđenje ubicama Đinđića, postavilo se pitanje političke pozadine i bili su gađani isti ljudi koje i danas gađaju - Vojislav Koštunica, Aco Tomić, Dragan Jočić, Rade Bulatović... Oni su Mihajloviću ponudili dil da bude zaštićen od zloupotreba koje je vršio u 'Mreži' ali da kao 'ključni svedok' kaže šta je politička pozadina", rekao je Popović.

Popović je dodao da je prvi cilj Mihajlovićevog nastupa u javnosti 2007. godine u kojem ga je označio kao "šefa mafije" bio da zaštiti ljude koji su tada bili na vlasti.

"Zašto onda mene? Ne pominjem se ni u 'Mreži' ni u političkoj pozadini, nemam veze sa tim. Zato što sam tri meseca pre toga dao intervju 'Statusu' u kojem sam rekao sve o Miškoviću i njegovim metodama obračuna sa protivnicima, ucenama i pretnjama. Onda su mene gurnuli da, kako to oni u tom njihovom valjevskom kraju kažu, čorba bude gušća, i još da se Mihajlović oduži Miškoviću", rekao je Popović, koji je iz jagodinskog kraja.

Popović je naveo da ni danas, tri godine pošto je izneo optužbe na račun Miškovića, Milka Forcan, Miškovićeva doskorašnja najbliža saradnica, nije iznela ni deseti deo onoga što je on rekao.

"Svako u Srbiji ko za Miškovića kaže ružnu reč, mora da dobije ćušku i to je potvrdila i Milka Forcan. Onda su preko mafijaških medija 'Pres' i 'Kurir' krenuli da Mihajlovićeve laži sa suđenja prikazuju kao sudske odluke i onda se meni sudi. Ti mediji na naslovnim stranama imaju ili ko je koga silovao na 'Farmi' ili ovo suđenje", rekao je Popović.

Sudija Violeta Jovanović upozorila je Popovića da medije ne naziva mafijaškim i kriminalnim, a on je onda rekao da je "Pres" "Miškovićev tajkunski list".

"I šta se dogodilo? Izvukli su Mihajlovića iz rupe i on je počeo da trabunja, brblja, laže i lupeta nepovezano o politčkoj pozadini ubistva Đinđića. Sve se završilo hapšenjem bivšeg tužioca Rade Terzića. Od toga nije bilo ništa i vratili su Mihajlovića u rupu, ali ga ponekad opet izvade", rekao je Popović.

Popović je rekao i da mu je Mihajlović, istovremeno sa optužbama koje je iznosio u javnosti, slao poruke da se pomire, ali je to odbio i tužio Mihajlovića.

"Na televiziji B92 je uhvaćen u laži na pitanje novinara o cepanju listova iz materijala o akciji 'Mreža' i to su koristili kao džingl. Najavljujem da neću prisustvovati sledećem suđenju kada kao dokaz budu izvođeni snimci njegovih intervjua televizijama B92 i RTS. Ne mogu da sedim sa njim u istoj prostoriji kada budu prikazivani snimci da ne bih uradio nešto neprimereno", rekao je Popović.

Popović je dopunu svog iskaza kao privatni tužilac iznosio 45 minuta često povišenim tonom i uz burnu gestikulaciju, pa mu je sudija Violeta Jovanović u jednom trenutku rekla: "Dobro je, dobro je sve, čujem vas dobro, sve je u redu".

"Ja ne živim u Srbiji, a dolazim na sva suđenja, a on opstruira proces i odlaže jer se nada zastari koja će nastupiti za osam-devet meseci, a istovremeno uz pomoć medija koristi suđenje za kampanju protiv mene", rekao je Popović.

Na današnjem suđenju trebalo je da budu prikazani snimci Mihajlovićevih intervjua, ali je tehničko odeljenje suda obavestilo sudiju da je "DVD u kvaru", pa je nastavak suđenja zakazan za 30. novembar.

Popovićev advokat Ante Bošković priložio je sudu krivične prijave koje je protiv Mihajlovića zbog ucene i iznude Tužilaštvu za organizovani kriminal i švajcarskom tužilaštvu podneo Stanko Subotić Cane, koji je u bekstvu i kome se za šverc cigareta sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.