Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bearina porodica dobiće pomoć

Beograd -- Porodica haškog optuženika Ljubiše Beare, koji je u oktobru prebačen u taj sud, dobiće materijalnu pomoć države.

Prema saopštenju po završetku sednice Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, odluka o tome doneta je u skladu s rešenjem Saveta ministara Srbije i Crne Gore o dodeljivanju pomoći optuženicima koji se predaju Tribunalu. Beara je jedan od glanvooptuženih za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, kao i za kršenje zakona i običaja rata, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << te za ratne zločine.

Na sastanku, kome nisu prisustvovali članovi Saveta iz Crne Gore, odlučeno je i da tri državljanina SCG, potencijalni svedoci na suđenjima u Hagu, budu oslobođeni obaveze čuvanja službene tajne i da sudu budu dostavljena određena dokumenta iz državnih i vojnih arhiva.

Rasim Ljajić, predsednik Saveta, kaže za B92 da će tokom nedelje Tužilaštvo u Hagu biti obavešteno o zdravstvenom stanju Sretena Lukića, jedinog od četiri generala optužena za Kosovo koji je preuzeo optužnicu. "Nov momenat je operacija koju je Lukić imao i mi ćemo kompletnu dokumentaciju dostaviti Tribunalu, slično kao što su Hrvati svojevremeno uradili sa slučajem generala Bobetka. Moramo i tako da pokažemo punu javnost postupka saradnje s Tribunalom, i u ovom konkretnom slučaju", kaže Ljajić.

I general Bobetko najpre nije hteo da preuzme optužnicu, niti je pristajao da ga pregleda tim lekara iz Haga, a kao i Lukić, najpre je otišao na operaciju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.