Izvor: B92, 10.Okt.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Beara stigao u Hag

Hag -- Nakon što se u subotu uveče iznenadno predao Vlastima Srbije, Ljubiša Beara doputovao je u Hag.

Ljubiša Beara, nekadašnji načelnik za bezbednost Generalštaba Vojske republike Srpske, optužen je za zločin u Srebrenici, a u Hag je otišao u pratnji ministra pravde u Vladi Srbije Zorana Stojkovića. Dopisnik B92 iz Haga Miloš Milić javlja da je informacija da se Beara, koji je optužen za genocid i saučesništvo u genocidu počinjenom nad 7.000 Muslimana u Srebrenici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 1995, predao iznenadila sve u Hagu pa tako nije bilo nikoga ko bi hteo da zvanično govori o tome kako je došlo do čina predaje. RTV B92 pokušao je da proveri tu vest, ali jedino što se saznalo je da je avion kojim su ministar pravde Srbije Zoran Stojković i Ljubiša Beara otputovali u Hag, stigao na svoje odredište. Nije međutim, potvrđeno da je optuženi smešten u pritvorsku jedinicu, sve do nedelje u podne kada je portparol Tribunala Džim Lendejl potvrdio je da je Ljubiša Beara stigao u pritvorsku jedinicu Haškog tribunala.

Lendejl je precizirao da je Beara u pritvor u Ševeningenu prebačen nešto posle ponoći. Prema njegovim rečima, prvo pojavljivanje pukovnika Beare pred sudijom i izjašnjavanje o krivici biće uskoro zakazano, ali termin još nije utvrđen.

Beara je u vreme kada se dogodio masakr u Srebrenici bio pukovnik i načelnik bezbednosti Glavnog štaba vojske Republike Srpske, a optužen je 26. marta 2002. On je jedan od onih za koje je Tužilaštvo tvrdilo da se krije na teritoriji Srbije i Crne Gore. Za Ljubišu Bearu vezuje se i jedna od najbizarnijih priča vezanih za masovno ubistvo u Srebrenici. Naime, na suđenjima u Hškom tribunalu emitovani su snimci prisluškivanih razgovora u kojima Beara o ubijenim Muslimanima govori u šiframa, kao o paketima i najavljuje da će isporučiti više od hiljadu takvih paketa.

Poznavaoce haških prilika, međutim, ne čudi vest o predaji Beare. Naime, još prošle godine u ovo vreme, pričalo se da je bilo spremno Bearino hapšenje ili predaja, ali da je Vlada u Beogradu odustala od toga, revoltirana novom optužnicom protiv 4 genereala vojske i policije, optuženih za ratne zločine na Kosovu, koju je Karla del Ponte donela u Beograd.

Beara je prethodno u Beogradu u razgovoru sa ministrom pravde Srbije Zoranom Stojkovićem rekao da se predao da bi zaštitio interese države i svoju porodicu. Iz Vlade Srbije je saopšteno da je Stojković otišao u Hag da bi predočio da će Vlada na prvoj sledećoj sednici izdati sve potrebne garancije za eventualno puštanje na slobodu Ljubiše Beare do početka suđenja i da će mu obezbediti svu potrebnu pomoć.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.