Izvor: B92, 09.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: verovatno ukidanje spornih odredbi o pritvoru

Beograd -- Ministar pravde Vladan Batić izjavio je da će sporne odredbe Zakona o borbi protiv organizovanog kriminala verovatno biti ukinute. Govoreći u emisiji Kažiprst Radija B92 o pritvoru koji prema izmenjenim odredbama može biti produžen do 60 dana bez sudske odluke, Batić je rekao da u tome nema motiva za kršenje međunarodnih standarda i osnovnih prava optuženih, već da je to učinjeno iz nužde: "I u samom tekstu zakona predviđa se njegovo preispitivanje nakon 90 dana. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Na taj način smo stavili do znanja da i mi smatramo da je to iz nužde, sticajem okolnosti, zakon koji treba da traje određeno vreme. Mislim da će doći do tog preispitivanja i nadam se da će se situacija konsolidovati i da ćemo biti u prilici da izmenimo te odredbe. Dakle, preispitivaće se te odredbe i verovatno će biti ukinute, odnosno izmenjene, dakle vraćene na neke standarde", kazao je Batić.

Batić je rekao da činjenica da nije tražio obrazloženja ni od jednog sudije ili tužioca zbog toga što je Dejan Milenković-Bagzi, nakon pokušaja atentata na premijera Đinđića, pušten iz pritvora, dokazuje da pritisaka na sudstvo nije bilo.

Ministar pravde Vladan Batić rekao je za Radio B92 da ne isključuje mogućnost da bivši čelnici DB Jovica Stanišić i Franko Simatović dobiju status optuženika koji su se dobrovoljno predali Haškom tribunalu: "Teško je pretpostaviti kakava bi stuacija bila i kako bi oni reagovali da se nije dogodilo ovo sa njihovim pritvaranjem. Mislim da je gospodin Stanišić ranije izjavljivao da ako bude optužen, da će se dobrovoljno predati. Dakle, ne vidim neku prepreku da imaju status lica koja su se dobrovoljno predala, jer same po sebi garancije ne znače i puštanje iz pritvora. O tome treba da odluči Nacionalni savet za saradnju sa Haškim tribunalom", rekao je Batić.

Batić je rekao da, koliko mu je poznato, policija još nije podigla protiv Stanišića i Simatovića krivična prijava. Ministar pravde je podsetio na premoć koji Haški sud ima nad domaćim sudovima, iako to ne isključuje mogućnost da se protiv pomenute dvojice u odsustvu vodi postupak i u Srbiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.