Izvor: B92, 19.Dec.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: Vojnici streljani

Beograd -- Pravni zastupnik porodice stradalog vojnika Dragana Jakovljevića, Vladan Batić, rekao je da su gardisti streljani.

U pisanoj izjavi koju je dostavio medijima, Batić smatra da bi sada pravosudni organi u Srbiji trebalo da utvrde ko je i zašto počinio to, kako je rekao, po mnogim pojavnim manifestacijama, ritualno ubistvo.

Drugi deo posla odnosi se na to da se utvrdi odgovornost nadležnih u vojsci zašto je do tragedije došlo i odgovornost onih koji su >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << pokušali da prikriju istinu, ne prezajući čak ni od "besomučnog bacanja ljage na pokojne gardiste, posebno na Dragana Jakovljevića".

U saopštenju se navodi i da će on, će kao pravni zastupnik porodice Jakovljević, obavestiti OEBS, Hjuman rajts voč i Amnesti internešenel o kršenju njihovih elementarnih ljudskih prava.

Gardisti Dragan Jakovljević i Dražen Milovanović stradali su 5. oktobra ove godine u kasarni na Topčideru. Uzroke njihove pogibije istraživale su dve komisije, Vojna i Nezavisna, koje su došle do različitih rezultata nakon obavljene istrage. Dok je Vojna komisja, od početka svoga rada, tvrdila da su vojnici stradali u međusobnom obračunu, Nezavisna komisija tvrdi da je, prema njihovim nalazima, u tom događaju učestvovalo treće lice, odnosno da je gardiste neko ubio.

Krstić: Davinić bi morao snositi odgovornost

Na odgovornost za tragediju koja se dogodila u beogradskoj kasarni na Topčideru, pozvao je i predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju, general-potpukovnik u penziji Ninoslav Krstić. On poziva ministra odbrane Srbije i Crne Gore, Prvoslava Davinića, da podnese ostavku zbog te tragedije i, kako je rekao, umešanosti u "prljave poslove".

"Ne može ministar da kaže kako ne oseća neku korelaciju između njegove funkcije i tragedije u Gardijskoj brigadi na Topčideru. On je odgovoran za svakog pojedinca u vojsci. Da sam na njegovom mestu, iz pijeteta prema ljudima koji su stradali, rekao bih: 'Gospodo, podnosim ostavku'", rekao je Krstić za novosadski "Dnevnik".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.