Izvor: B92, 30.Mar.2004, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Batić: Sudovi za ratne zločine su potrebni

Beograd -- Bivši ministar pravde u Vladi Srbije Vladan Batić ocenio je za B92 da je ukidanje specijalnih sudova za organizovan kriminal i ratne zločine posledica koju pravosuđe trpi u vremenu restauracije vladavine Slobodana Miloševića. "Osnivanje posebnih odeljenja Okružnog suda u Beogradu za organizovan kriminal i ratne zločine nije bio ničiji hir, već potreba. Ovde smo imali ekspanziju i eskalaciju organizovanog kriminala, koja je završena ubistvom premijera Srbije. Živimo, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << već više od deceniju, pod hipotekom ratnih zličina. Sve međunarodne institucije su podržale formiranje posebnih odeljenja za organizovan kriminal i za ratne zločine i mislim da će ovo biti korak nazad. Zakon o suđenjima za ratne zločine radili smo sa ekspertima OEBS i Evropske unije, dakle imali smo potpunu podršku međunarodnih institucija", kaže Batić.

Komentarišići stav ministra pravde Zorana Stojkovića da ne treba da postoje posebna odeljenja, već da svaki sudija Okružnog suda mora biti sposoban i za takva suđenja, Batić je upozorio da su suđenja za organizovan kriminal i ratne zločine postupci visokog rizika i da je pri osnivanju posebnih odeljenja bilo malo sudija koje su bile spremne na takav izazov. "To je moralo imati i materijalnu satisfakciju", rekao je Batić komentarišući ocene da su razlog za ukidanje specijalnih sudova loši odnosi sudija redovnih i specijalnih sudova zbog razlika u platama.

Pravni savetnik za pitanja ratnih zločina pri Misiji OEBS u Beogradu Ivan Jovanović izjavio je za B92 da je jedna od dobrih strana postojanja specijalizovanih sudova mogućnost prenosa znanja i iskustava na ljude koji će se najefikasnije baviti tim kompleksnim postupcima. Takođe, smatra Jovanović, tako mogu biti identifikovane potrebe pravosudnog sistema za efikasnim procesima. "Do sada su suđenja za ratne zločine u međunarodnoj praksi uvek vođena pred specijalizovanim većima, specijalizovana tužilaštva su vodila istrage, kao i u slučajevima masovnih zločina i kršenja ljudskih prava. Takve su bile i komisije u Južnoj Africi, Argentini, Čileu, Istočnom Timoru, Hrvatskoj. Kod nas drugi stepen nadležnosti ima Vrhovni sud Srbije, gde postoji posebno veće za ratne zločine, a njega čine redovne sudije Vrhovnog suda", kaže on.

Misija OEBS je tokom vikenda u saradnji s Pravisudnim centrom tokom vikenda organizovala seminar za sudije, tužioce i policijske istražioce o primeni komandne odgovornosti u suđenjima za ratne zločine pred domaćim sudovima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.