Izvor: B92, 19.Nov.2005, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bat: Brisel strahuje

Podgorica -- U Briselu postoji strah da će crnogorska opozicija bojkotovati referendum i da će rezultat biti prilično tesan, kaže Džudi Bat.

"Opozicija sada nije spremna da učestvuje u dijalogu, a čini se da vlada nema strategiju da ih privuče i svi se na neki način kreću pravo ka udaru u zid. To je zabrinjavajuće, iako ja smatram da šanse za krah reda i mira u Crnoj Gori nisu enormne", kazala je Džudi Bat, stručnjak pariskog Instituta za bezbednosne studije Evropske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << unije za "Vijesti".

Ona je dodala da EU zabrinjava to sto će referendumski proces teći paralelno sa naporima da se dobije dogovoreno rešenje između Beograda i Prištine za Kosovo. "Iz perspektive Brisela, koji ne gleda samo na Crnu Goru, njega se u stvari ona mnogo ne tiče ako sve teče u redu, čini se da je reč o veoma nepoželjnoj stvari", dodala je Bat.

Ona je ocenila i da EU priznaje da ne može sprečiti održavanje referenduma u aprilu u Crnoj Gori i da je sada usredređena na to da on bude sproveden glatko, u skladu sa dogovorenim ustavnim pravilima, koja će omogućiti da ishod tog referenduma prihvate stanovništvo, Beograd i svet.

Ona je ocenila da će EU još jednom pokušati da pridobije opozicione partije da ozbiljno razmisle o sopstvenoj odgovornosti po pitanju referenduma i izrazila nadu da "jedan ili dvojica političara u opoziciji imaju i osećaj odgovornosti pored sopstvenog političkog interesa za ishod referenduma sledeće godine".

Bat je kazala da na nezavisnost Crne Gore gleda sa simpatijama, dodajući da vlast to treba da uradi u pogodnom ambijentu.

Prema njenim rečima, takav pogodan ambijent biće onda kada EU kaže "dobro došla Crna Goro, dođite u UN, dođite u EU", a ne da kažu "evo je grupa bezobzirnih političkih hazardera koji toliko žele nezavisnost da su spremni da potpuno u rizik dovedu kosovski proces, koji je iz perspektive EU puno veće i puno opasnije pitanje".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.