Basesku: Nećemo razbijati druge države

Izvor: Glas javnosti, 23.Avg.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Basesku: Nećemo razbijati druge države

Rumunija nikada neće biti partner u razbijanju drugih država na osnovu nelegitimnog koncepta kolektivnih prava manjina, izjavio je predsednik Trajan Basesku juče u palati Kotročeni u Bukureštu, prenela je rumunska agencija Agerpres.

Šef rumunske države je naznačio da tokom proteklih godina „koncept kolektivnih prava manjina, kao elemenat podela, korišćen na zamaskirani način“, objasnio je Basesku.

On je takođe izjavio da ukoliko se trend podrške kolektivnih >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << prava manjina nastavi, regioni Balkana i Crnog mora, kao i dobar deo Evrope i Ruske Federacije „mogu imati velike probleme sa teritorijalnim integritetom tokom narednih godina“.

- Praksa koja je započela sa Kosovom mora prestati. Helsinški finalni akt mora prevladati - izjavio je Basesku.

Prema mišljenju rumunskog predsednika, mirovni mehanizmi za Pridnjestrovlje, Osetiju, Abhaziju i Gornji Karabah nisu mehanizmi koji mogu voditi ka rešenju problema teritorijalnog integriteta.

- Oni se moraju menjati. Mišljenje Rumunije je da se Evropska unija mora umešati, putem Evropske bezbednosne i odbrambene politike (ESDP) u rešavanju zamrznutih konflikata. Trenutni mehanizmi su se pokazali neefikasnim i oni su održavali tenziju do tačke eksplozije - objasnio je Basesku.

Basesekuove izjave dolaze u kontekstu njegove dvodnevne turneje po zemljama crnomorskog regiona (Ukrajina, Moldavija, Azerbejdžan, Gruzija i Turska). On je takođe izjavio da će Rumunija sastaviti detaljan izveštaj o situaciji na Crnom moru. Međutim, komentarišući o mogućoj ulozi SAD u odnosu snaga u regionu, njegov turski kolega Abdulah Gul je nakon susreta sa Baseskuom u Istanbulu u četvrtak i izjavio da veruje da nisu potrebni bilo kakvi novi aranžmani za bezbednost u crnomorskom regionu.

Inače, na zajedničkoj konferenciji za štampu u Istanbulu, Basesku i Gul se izrazili slaganje povodom teritorijalnog integriteta Gruzije.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.