Izvor: B92, 24.Apr.2008, 09:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baša: Izmišljotine o ubistvu civila

Tirana -- Albanski ministar spoljnih poslova Ljuljzim Baša ocenio je kao "izmišljotine" tvrdnje da su srpski civili ubijani u Albaniji i da se trgovalo njihovim organima.

Bivša glavna tužiteljka Haškog tribunala Karla del Ponte u nedavno objavljenim memoarima pod nazivom "Lov" navela je da su joj prenete takve tvrdnje, ali nije tražila njihovu potvrdu. "Žao nam je što je bivša međunarodna glavna tužiteljka napisala knjigu punu izmišljotina i apsurdnosti, koje nisu samo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nemoralne, već i klevetničke", rekao je Baša.

Organizacija Hjuman rajts voč tražila je od vlade Kosova da proveri te tvrdnje.

Ta organizacija je rekla da je Del Ponteova došla do podataka da su kosovski Albanci prebacili više od 300 ljudi, uglavnom srpskih civila, u junu 1999. u severnu Albaniju, blizu grada Burel, koji je udaljen oko 80 kilometara od Tirane.

Tamo su "zarobljenicima doktori odstranjivali unutrašnje organe", saopstio je "Hjuman rajts voč".

Međutim, Baša je rekao da su te tvrdnje "izmišljotine koje određene grupe koriste da proglase nezakonitim pravedni rat kosovskog naroda... i da bace ljagu na sliku Kosova i Albanije".

Stotine Srba i kosovskih Albanaca vode se kao nestali iz rata na Kosovu 1998-99. godine.

Portparolka Haškog tribunala Olga Kavran izjavila je ranije ovog meseca da istražitelji UN-a "nisu pronašli održive dokaze" za te tvrdnje.

Iz srpske kancelarije za ratne zločine u Beogradu je rečeno da su podneli formalni zahtev misiji UN na Kosovu da proveri izveštaje da su neki njeni zvaničnici blokirali istragu o trgovini ljudskim organima.

Iz kancelarije tužioca je, takođe, zahtevano da Međunarodni crveni krst obelodani da li ima ikakve dokaze o zatvoreničkim logorima u Albaniji i, ako ima, da saopšti gde su se oni nalazili.

Zahtev za sličnu istragu poslat je i albanskom državnom tužiocu, rekao je portparol srpske kancelarije za ratne zločine Bruno Vekarić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.