Izvor: Glas javnosti, 20.Nov.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baš mala vrata „pod okriljem“

BEOGRAD - Srpska vlast ni u jednom trenutku nije tražila da dogovor o rekonfiguraciji Unmika bude uređen na obavezujući način, rezolucijom SB UN. Umesto tog uslova, koji kosovski Srbi stavljaju u prvi plan, zvanični Beograd će se izgleda zadovoljiti neobavezujućim predsedničkim saopštenjem.

Predsednik Boris Tadić i šef diplomatije Vuk Jeremić u više navrata su izjavljivali da će „vlada u Beogradu podržati rekonfiguraciju civilnog prisustva na Kosovu ako bude sprovedena >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << u skladu sa Rezolucijom 1244, Ustavom Republike Srbije i uz potvrdu SB UN“. Ti uslovi su ponavljani u sličnim varijacijama tipa „prisustvo međunarodne civilne misije mora da bude statusno neutralno i pod okriljem UN“.

Ali, da li je tako svesno ostavljen prostor da nam Zapad - kao „garanciju u SB“- ponudi neobavezujuće predsedničko saopštenje koje to telo izdaje uglavnom samo onda kad oko nekog pitanja ne može da postigne dovoljan konsenzus na Ist Riveru za donošenje odluke. I zašto bi to nama bilo dovoljno?

- Rezolucija je mnogo veći garant, obavezujuća je i naslanja se na Glavu sedam Povelje UN, kao i sve prethodne rezolucije. Predsedničko saopštenje ima moralno-političku težinu, ali nije obavezujuće. Najverovatnije smo bili pod pritiskom EU i SAD da budemo konstruktivni oko Kosova i širenja Euleksa na celu Pokrajinu. To je bio uslov za dalje približavanje EU, pa smo u takvim okolnostima nastavili razgovore sa UN. A verujem - i sa drugima. Međutim, tu smo napravili koncesiju, jer bi pravi odgovor bio da od UN tražimo da ukloni Euleks sa Kosova, pošto zvaničnici EU ne odriču da je misija tamo da sprovede Ahtisarijev plan. Pošto nismo tražili to što bi jedino bilo dosledno, nađena je ova forma da se i sa naše strane blagoslovi Euleks - kaže za Glas Vladislav Jovanović, bivši šef diplomatije SRJ.

On ističe da će nas Rusija podržati i sad kad popuštamo, isto kao što je to činila dok smo se držali „tapije na Kosovo“. Rusi su, dodaje, ispravno rekli da neće biti veći Srbi od Srba.

I Branko Branković, bivši srpski ambasador pri UN u Ženevi, smatra da bi bilo logičnije da dobijemo rezoluciju, a ne predsedničko saopštenje.

EULEKS BEZ SRBA

Saradnik na projektu „Kosovski kompromis“, Jan Benkroft, ističe da bez odluke SB UN o rekonfiguraciji Unmika, Euleks neće moći da se proširi na one delove Kosmeta gde je većinsko srpsko stanovništvo, što znači da je misija propala i pre nego što je počela sa radom.

- Evropski parlamentarci su stavili do znanja da neće finansirati takav projekat. SAD jesu zainteresovane za uvođenje Euleksa, ali sigurno je da rasplet ne čeka smenu u Beloj kući. Obama će imati mnogo važnijih problema, počev od ekonomske krize na unutrašnjem, a Rusije, Iraka i Irana na spoljnopolitičkom planu. Najverovatnije je da će misija početi da radi u decembru, sa ili bez odobrenja SB UN, kako evropske diplomate i najavljuju - kaže Benkroft i dodaje da je Zapad pozvao Prištinu da prihvati kompromis o šest tačaka koji je Srbija „konstruktivno ispregovarala“.

- Naravno da kosmetski Srbi traže rezoluciju, jer je obavezujuća, a logično bi bilo da je traži i vlast. Međutim, vlast je dobro formulisala: „pod okriljem UN“, jer ne može nijedna vlast na svetu da komanduje SB šta će da radi. Šta god da odluči, tako će da bude. Verovatno ćemo dobiti saopštenje, mada bi bilo potrebno da se donese nova rezolucija, jer je Unmik doveden na Kosmet Rezolucijom 1244. Ali, teško da će je biti, pošto se Priština protivi, pa bi Amerika stavila veto. Kao što bi Rusija uradila u slučaju da smo mi protiv - objašnjava Branković.

On, međutim, ukazuje da će i za predsedničko saopštenje biti neophodno da SB postigne saglasnost. U suprotnom, predsednik ne može da izda bilo kakvo saopštenje u ime SB, pošto on ne govori u svoje ime. U ovom bi saopštenju, kako kaže, moglo da piše samo to da nema sporazuma.

- Priština je juče ponovila američkom zvaničniku Danijelu Fridu da ne prihvata dogovor. Stvari su, dakle, vraćene na početak - zaključuje Branković.

Tadicu i Jeremicu mislite da je narod glup. Pozabavite se vi malo sa sobom.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.