Barozo o BG-PR: Konkretni rezultati

Izvor: B92, 21.Maj.2011, 12:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo o BG-PR: Konkretni rezultati

Priština -- Predsednik EK Žoze Manuel Barozo ocenio da je u dijalogu Beograda i Prištine potrebno postići više napretka i konkretnih rezultata.

"Znam da je ovo veoma osetljivo pitanje i da još uvek postoje sećanja na patnje zbog rata, ali vidite, realnost je da su sudbine Kosova i Srbije vezane", rekao je on.

"Istu poruku sam preneo i srpskim autoritetima kojima sam rekao da je važno da imamo dobrosusedske odnose i normalizaciju odnosa", rekao je Barozo u intervjuu za >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << TV Kohavision.

Barozo je naveo da je u interesu naroda Kosova da bude napretka oko slobode kretanja i tehničkih pitanja, registarskih tablica, katastara, energetike i transporta kako bi se olakšao život građana Kosova.

"To je takođe i u interesu druge strane. Imate pravo da je bilo dobre atmosfere, ali ne onoliko koliko je potrebno za konkretne rezultate", rekao je Barozo.

On je dodao da je "jedan od uslova za učlanjenje svake zemlje u Evropsku uniju, uključujući i Srbiju normalizacija odnosa sa svojim susedima".

Prema njegovim rečima, uslov je za zemlje članice EU da imaju dobre i normalne odnose sa svojim susedima.

"Najbolji način za početak je rešavanje konkretnih postojećih problema. Posle razgovora u Beogradu i Prištini, mislim da postoji dobra volja za to", ocenio je Barozo.

Nakon sastanka u Prištini Barozo je rekao da Kosovo treba da se fokusira na niz reformi i da bi želeo da napredak vidi pre 12. oktobra kada se objavljuje izveštaj progresa.

"Moramo izveštavati sve zemlje oko načina na koji Kosovo vodi reforme, ne samo po pitanju procesa liberalizacije viza, nego i oko borbe protiv organizovanog kriminala, korupcije, demokratskih reformi, odnosno o svemu što se tiče zakona i pravila ", kazao je Barozo.

Kako je naveo, postoji nekoliko oblasti gde je bilo napretka, ali je potrebno mnogo više, kazao je Barozo koji je juče posetio Prištinu i imao sastanke sa predsednicom Atifetom Jahjagom i premijerom Kosova Hašimom Tačijem.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Barozo: Dobri odnosi sa susedima uslov za članstvo u EU

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 21.Maj.2011

PRIŠTINA -..Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je, u intervjuu za kosovske medije, da je jedan od uslova za članstvo svake zemlje u Evropskoj uniji, pa i Srbije, "normalizacija odnosa sa susedima"..."Postoji jedan uslov za sve zemlje EU, da imaju dobre odnose sa susedima. Najbolji...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Dobri odnosi sa susedima uslov za EU

Izvor: Šumadija Press, 21.Maj.2011

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo izjavio je, u intervjuu za kosovke medije, da je jedan od uslova za članstvo svake zemlje u Evropskoj uniji, pa i Srbije, "normalizacija odnosa sa susedima".

Nastavak na Šumadija Press...

Barozo: Srbija da normalizuje odnose sa susedima

Izvor: Vesti-online.com, 21.Maj.2011

Predsednik Evropske Komisije Žoze Manuel Barozo ocenio je da dijalog između Beograda i Prištine predstavlja oblast kojoj je potrebno više napretka i konkretnih rezultata. "Znam da je ovo veoma osetljivo pitanje i da još uvek postoje sećanja na patnje zbog rata, ali vidite, realnost je da su sudbine...

Nastavak na Vesti-online.com...

Nikog ne osuđivati zbog stava o Kosmetu

Izvor: Vesti-online.com, 22.Maj.2011, 08:27

Ministar za Kosovo i Metohiju Goran Bogdanović ocenio je da se u dijalogu Beograda i Prištine mora razgovarati o statusu Kosova kao i da je dobro da ima "što više različitih mišljenja" o tome. "Pomno pratimo sve teze koje dolaze i što je više različitih mišljenja o statusu, to bolje. Nikoga...

Nastavak na Vesti-online.com...

Dijalog i o statusu Kosova

Izvor: RTS, 22.Maj.2011

Beograd i Priština moraju da razgovaraju i o statusu Kosova zato što su svi problemi, sa kojima se suočavaju i Srbi i Albanci, opterećeni statusom, rekao ministar za KiM Goran Bogdanović. Razgovori nisu izdaja niti priznanje nezavisnog Kosova, ističe Bogdanović. ..Ministar za Kosovo i Metohiju...

Nastavak na RTS...

I Tadić za podelu Kosova

Izvor: TvojPortal.com, 22.Maj.2011

/vesti online/ Ne treba se iščuđivati pred idejom o podeli Kosova, budući da ona već dugo figurira u srpskoj javnosti. Dobrodošle su sve ideje za trajno rešavanje pitanja Kosova i Metohije. Potrebno je pronaći rešenje prihvatljivo za obe strane i međunarodne činioce, smatra predsednik Srbije...

Nastavak na TvojPortal.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.