Barozo: Kosovo nije presedan

Izvor: B92, 15.Okt.2008, 01:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barozo: Kosovo nije presedan

Brisel, Berlin -- Predsednik Evropske komisije Žoze-Manuel Barozo ocenio je da Kosovo ne može biti presedan za otcepljene gruzijske oblasti Južnu Osetiju i Abhaziju.

"Od početka smo govorili da Kosovo ne može da stvori presedan. Smatramo da ne treba da bude bilo kakvog paralelizma između situacija na Kosovu i gruzijskih regiona", rekao je juče Barozo na konferenciji za štampu s predsednikom Gruzije Mihailom Sakašvilijem.

"Razvoj događaja je to potvrdio. Kosovo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je priznao veoma značajan broj zemalja u svetu, ogromna većina članica Evropske unije, mnogi van Evrope .. a gruzijske regione nije priznao niko bitan u svetu", rekao je Barozo.

Sakašvili je rekao da je razlika između ova dva slučaja u tome što je "NATO došao na Kosovo da spreči etničko čišćenje, a Rusija je došla u Gruziju da počini etničko čišćenje".

Barozo je rekao da EU neće dozvoliti da se pređe "crvena linija", a to je puno poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Gruzije.

Ahtisari: Kompromis nemoguć

Marti Ahtisari (FoNet)

Nekadašnji posrednik Ujedinjenih nacija (UN) za Kosovo i dobitnik ovogodišnje Nobelove nagrade za mir Marti Ahtisari ocenio je da je bilo nemoguće naći kompromisno rešenje za status Kosova jer Srbija nije želela da iskreno sagleda istoriju srpsko-albanskog sukoba.

U intervjuu za berlinski list "Tagešspigel", Ahtisari je rekao da rešenje koje je zatim načinjeno za Kosovo treba gledati "u najboljem slučaju kao preventivno", koje sve diktatore treba da spreči da se loše ponašaju prema svojim građanijma.

"Srbi nisu želeli da iskreno sagledaju istoriju tog (srpsko-albanskog) sukoba. To je generalni problem sa kojim smo danas suočeni. Nemačka je jedina zemlja koja se iskreno suočila sa svojom prošlošću. Klanjam se pred tim, jer niko drugi to nije uradio", rekao je Ahtisari.

Ocenio je da je "potpuno pogrešno da se smatra da su Slobodan Milošević i Ratko Mladić bili jedini krivci".

"Kada se jedno društvo ponaša kao srpsko, onda ono mora i da snosi posledice", rekao je dobitnik Nobelove nagrade.

Ahtisari je dodao da "rešenje nađeno za Kosovo, tako, u najpovoljnijem slučaju, deluje preventivno".

"Njime se šalje jasna poruka: ako diktator u bilo kojoj zemlji počne da se loše ponaša prema svojim građanima, to mora imati posledice. Onda međunarodna zajednica ima pravo da interveniše. U konkretnom slučaju to je značilo nezavisnost Kosova", objasnio je Ahtisari.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.