Izvor: B92, 22.Maj.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Baret: Integracija zapadnog Balkana - glavni prioritet EU

Beograd -- Šef Kancelarije delegacije Evropske komisije u Beogradu Džefri Baret predstavio je u četvrtak predlog koji ta komisija nudi državama zapadnog Balkana kao smernice u njihovom približavanju Evropskoj uniji. "Integracija zapadnog Balkana u evropske strukture glavni je prioritet Unije", rekao je Baret. U tom cilju neophodno je ojačati proces asocijacije i stabilizacije nizom novih mera, uključujući uvođenje partnerstva za evropsku integraciju, rekao je on. "To partnerstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je osnovni princip ovog dokumenta i, da bi bilo dinamično, moraju postojati i instrumenti koje zemlje moraju da usvoje. Mi od zemalja zapadnog Balkana očekujemo da usvoje akcioni plan. Taj plan bi jasno trebalo da pokaže kakve su namere zemalja oko zakonskih i institucionalnih promena koje će biti izvršene u sledećem periodu. Ovde imamo duplo partnerstvo, jedno je o očekivanjima Evropske unije od tog partnerstva, a drugi deo bi bio nacionalni plan usvojen u zemljama, koji bi govorio o tome kako bi to partnerstvo bilo primenjeno u narednih tri, šest ili dvanaest meseci", rekao je Baret.

Baret je rekao da će Evropska komisija na predstojećem samitu u Solunu izaći sa predlogom da u cilju integracije zemalja zapadnog Balkana EU primeni isti tretman i metodologiju primenjene na zemlje koje su nedavno primljene u Uniju. On je kazao da za integraciju SCG treba mnogo vremena i da nema lakih puteva ka EU. "Neophodan korak za početak procesa o asocijaciji i stabilizaciji je jedinstveni pregovarač u ime cele države", objasnio je Baret i ocenio da od samita u Solunu ne treba očekivati velike zaključke o tome šta raditi sa Kosovom i Metohijom. Šef sektora za politička pitanja i informisanje kancelarije delegacije EU u SCG Dejvid Hadson ocenio je da uvođenje šengenskih viza za građane SCG ne predstavlja političku odluku, već tehničko pitanje. "Pitanje uvođenja šengenskih viza zavisi prvenstveno od veće sposobnosti da kontrolišete granice, kao i od kontrole viznog režima u smislu ulazaka i izlazaka iz zemlje i kontrole vezane za putna dokumenta. To su osnovni principi o viznim listama koje zemlje treba da ispune. Evropska komisija već pomaže u integraciji granica, kao i u kontroli prelazaka granice. Ali, kao i u drugim oblastima, to zahteva veliki napor i nije nešto što se dešava preko noći", rekao je Hadson.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.