Barać: Napredak, ali i prepreke

Izvor: B92, Beta, 08.Dec.2009, 22:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Barać: Napredak, ali i prepreke

Beograd -- Učinjen je određen napredak u borbi protiv korupcije, ali su i stvorene prepreke koje će otežati antikorupcijske napore, smatra Savet za borbu protiv korupcije.

"Najveći pomak je to što su nezavisna antikorupcijska tela dobila bolje uslove za rad pa je tako osnažen njihov uticaj. Početak rada DRI već je dao rezultate, a osnivanje Agencije za borbu protiv korupcije će stvoriti mogućnost da se borba protiv korupcije unapredi", navodi se u saopštenju koje je >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << potpisala predsednica Saveta Verica Barać.

Ona je, međutim, dodala da je i dalje prisutan problem da nezavisna tela kojima su povereni zadaci kontrole vlasti nemaju dovoljno uslova za kvalitetan rad, a zakoni kojima su ta tela osnovana doneti su uz "brojne nedostatke koji im ne dozvoljavaju da daju onakav doprinos borbi protiv korupcije kakav građani očekuju".

"Očekujemo da će početak rada Agencije za borbu protiv korupcije dovesti do zahteva da se ti nedostaci otklone i da će Vlada sa punom ozbiljnošću pristupiti poboljšanju zakona kako bi se stvorili uslovi za valjanu kontrolu finansiranja političkih stranaka", kaže se u saopštenju.

Dodaje se da će prisustvo javnosti u rešavanju problema korupcije, "koje je u proteklih godina uz velike probleme uspostavljeno", biti ozbiljno ugroženo ukoliko se nastave pritisci na medije i da izmene Zakona o javnom informisanju predstavljaju ozbiljne prepreke u borbi protiv korupcije.

"Opasnost da postanemo država zarobljena korupcijom može se otkloniti jedino ukoliko se rad antikorupcijskih tela i dalje bude osnaživao i nadopunjavao sa zahtevima javnosti da se korupcija obuzda", smatraju u Savetu za borbu protiv korupcije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.