Izvor: B92, 22.Jul.2003, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bane Ivković traži anketni odbor za Dinkića i Labusa

Beograd -- Šef poslaničke grupe Socijalističke narodne stranke Branislav Ivković najavio je da će u republičkom parlamentu pokrenuti inicijativu za formiranje Anketnog odbora koji bi ispitao rad Narodne banke Jugoslavije, njenog tadašnjeg guvernera Mladjana Dinkića, ali i sadašnjeg predsednika G17 Plus Miroljuba Labusa.

Ivković je novinarima rekao da ga je na podnošenje inicijative motivisao "zagadjen informativni prostor", koji je doprineo tome da su "gradjani počeli >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da sumnjaju u to šta se sve dešavalo u okviru NBS", te je on želeo da tu situaciju "razjasni.

Nekadašnji visoki funkcioner SPS-a traži, izmedju ostalog, da se oceni "opravdanost likvidacije značajnog broja banaka koje su značajno pomagale privredu", a u čemu je učestvovao Mladjan Dinkić. Ivković je, takodje, sasvim uveren da će njegovi zahtevi u parlamentu Srbijen naići na neophodnu podršku: "Socijalistička narodna stranka je predlažući formiranje anketnog odbora ocenila da je obezbedila većinu u Skupštini za usvajanje odluke o formiranju anketnog odbora i navela i sledeće zadatke: da se preispita rad NBS po svim njenim delovima koji se danas pokazuju u javnosti da se nalaze pod određenom sumnjom. Taj anketni odbor sa jasno preciziranim zadacima će podneti izveštaj Skupštini Republike Srbije i o svom radu obavestiti građane u Srbiji", kazao je Ivković.

I pored Ivkovićevog uverenja da će poslanici prihvatiti njegovu inicijativu, niko od poslanika vladajuće većine danas nije želeo da kaže šta misli o formiranju pomenutog odbora, uz obrazloženje da za tu inicijativu "nisu ni čuli". Jedini koji je imao komentar na inicijativu Branislava Ivkovića je lider Koalicije Šumadija Branislav Kovačević, koji je Radiju B 92 rekao sledeće: "Ja zaista nisam čuo za tu inicijativu. Ne znam odakle gospodinu Ivkoviću moralno pravo, posle svega što se dogodilo i posle svega u čemu je on učestvovao u režimu Slobodana Miloševića, da pokreće inicijativu za bilo koga, pa naravno samim tim i za gospodina Dinkića. Prema tome, ne samo što neću podržati nego i nemam razlog da u tome učestvujem", kazao je Kovačević.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.