Ban nastavlja da deluje u skladu sa rezolucijom 1244

Izvor: Blic, 28.Jul.2015, 19:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban nastavlja da deluje u skladu sa rezolucijom 1244

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun nastaviće da deluje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a pitanje članstva u Unesku rešava Generalna konferencija te organizacije, rekla je danas Tanjugu Eri Kaneko iz pres službe generalnog sekretara UN.

Kaneko je potvrdila da je Ban primio pismo ministra spoljnih poslova Srbije Ivice Dačića povodom nastojanja Kosova da postane član Uneska.

"Generalni sekretar će nastaviti da deluje u okviru Rezolucije 1244 Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << bezbednoti UN donete 1999. godine. O članstvu u Unesku odlucuje Generalna konferencija Uneska", navela je ona.

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić pisao je generalnom sekretaru UN Ban Ki-munu povodom namere Kosova da postane članica Uneska, navodeći u pismu da je to za Srbiju neprihvatljivo, jer se Kosovo ne može smatrati državom.

On je u pismu, koje je dostavljeno Tanjugu iz Ministarstva spoljnih poslova, istakao da Srbija nije promenila poziciju u odnosu na status pokrajine.

"Kosovo kao teritorija shodno važećoj i obavezujućoj rezoluciji SB UN 1244 (1999), pod upravom Ujedinjenih nacija, u kom kontekstu se ne možže smatrati držžavom kao subjektom međunarodnog prava, ne možže se samim tim kvalifikovati ni za prijem u Unesko", istakao je Dačić u pismu.

Dačić je podsetio da je od juna 1990. godine, do danas, napadnuto 236 crkava, manastira i drugih objekata u vlasništvu Srpske pravoslavne crkve, kao kulturno-istorijski spomenici, od kojih 61 ima status spomenika kulture, a 18 su od izuzetnog značaja za državu Srbiju.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

"Ban Ki Mun će poštovati rezoluciju 1244"

Izvor: Vesti-online.com, 28.Jul.2015

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun nastaviće da deluje u skladu sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, a pitanje članstva u Unesku rešava Generalna konferencija te organizacije, rekla je Eri Kaneko iz pres službe generalnog sekretara UN...Kaneko je potvrdila da je Ban primio pismo ministra spoljnih...

Nastavak na Vesti-online.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.