Ban i Solana za plan B za Kosovo

Izvor: B92, 30.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban i Solana za plan B za Kosovo

Havijer Solana (FoNet)

Brisel, Priština -- Generalni sekretar UN razmatra sprovođenje plana B za Kosovo, uz upućivanje misije EU umesto UNMIK-a. Koštunica odbija ideju.

Nakon razgovora s Ki Mun Banom, Havijer Solana je naveo da je nužno da početkom iduće godine počne razmeštanje misije EU umesto UNMIK-a. Međunarodna pravna osnova bi se našla deklaracijom generalnog sekretara UN, koja bi se oslonila na tumačenje određenih elemenata Rezolucije 1244 Saveta >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bezbednosti, što bi trebalo da omogući misiju EU i nastavak prisustva mirovnih vojnih snaga Kfora

Kako navode diplomate u Briselu, ostalo je da se utvrdi mandat predstavnika EU i NATO-a na Kosovu, iako su to već temeljno proučili pravni stručnjaci EU i UN.

Plan stavlja pitanja statusa u funkciju otvaranja brže evropske perspektive Kosova i Srbije, tvrde dobro upućeni međunarodni diplomatski izvori u Briselu.

O takvom vidu rešavanja kosovskog pitanja su, rečeno je Beti, sinoć podrobno u Njujorku razgovarali generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ki Mun Ban i predstavnik Evropske unije Havijer Solana.

Takođe, ostalo je da se potvrdi uverenje čelnika EU i vodećih zemalja Unije da na to mogu da pristanu Srbija, kosovski Albanci i Rusija i SAD.

Solana je, prema tim izvorima, u okviru konferencije o izraelsko-palestinskom pitanju u Anapolisu, u SAD, razgovarao i s državnom sekretarkom SAD Kondolizom Rajs i drugim svetskim zvaničnicima.

Belgijski dnevnik Libr Belžik danas je objavio da "Solana ne želi da se EU ponovo podeli kad je u pitanju Balkan i da zato predlaže da Evropljani jednodušno prihvate upućivanje važne političke i policijske misije na Kosovo, ne postavljajući pitanje da li će biti nezavisnosti".

Za to mu je bio potreban "mig" iz Njujorka, od generalnog sekretara UN, tvrdi o kosovskim pitanjima obično dobro obavešteni briselski dnevnik i dodaje da bi "EU, zamenjujući UN na Kosovu, mogla utrti evropski put za Kosovo i Srbiju, gde bi pitanje granica bilo postavljeno s manje oštrine".

Šefica delegacije Evropskog parlamenta za Jugoistočnu Evropu Doris Pak izjavila je da je misija EU na Kosovu veoma potrebna i da za to nije potrebna nova rezolucija SB UN. "Dolazak na Kosovo nije naša ambicija već dužnost", rekla je Doris Pak za Večernje novosti.

Ona je navela da je za dolazak misije EU na Kosovo dovoljna Rezolucija 1244, pošto u njoj nigde ne stoji da EU ne može ući u taj prostor.

Koštunica: Nema govora

Vojislav Koštunica (FoNet)

Premijer Srbije Vojislav Koštunica odbacio ideju o uspostavljanju misije EU umesto UNMIK-a.

"Srbija će sve učiniti kako bi kroz SB UN, i u skladu s Poveljom UN i Ustavom Srbije, bilo nađeno sporazumno rešenje i sačuvani stabilnost i mir u regionu. To svakako znači i da nema govora da se suprotno Rezoluciji 1244 uspostavlja Misija EU umesto UNNIK-a", naveo je Koštunica.

On je ocenio da "stabilnost i mir celog regiona sada zavise od odluke SAD da li će poštovati Rezoluciju 1244 ili će se opredeliti za najgrublje kršenje te rezolucije i Povelje UN".

"Kada bi SAD saopštile da poštuju Rezoluciju 1244 i njene ključne odredbe o garantovanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije i obezbeđivanju suštinske autonomije za albansku nacionalnu manjinu u Pokrajini, sigurno bi bilo nađeno kompromisno rešenje, koje bi zadovoljilo obostrane suštinske interese i Srbije i kosovskih Albanaca", navodi se u izjavi Koštunice.

"U ovom trenutku je očigledno da je sva odgovornost na SAD i njihovom izboru između prava i stabilnosti i bezakonja i dugoročne nestabilnosti. Ne može se politikom sile, pravnim nasiljem i bezakonjem graditi mir i stabilnost Balkana", ocenio je Koštunica.

Ministar spoljnih poslova Srbije Vuk Jeremić izjavio je danas da je Srbija blokirala usvajanje završnog dokumenta ministarske konferencije OEBS-a u Madridu jer taj dokument poziva na nastavak Misije OEBS na Kosovu u 2008, bez obzira na to šta se bude događalo s pregovorima o budućem statusu.

"To je za Srbiju neprihvatljivo. Sve što je vezano za Kosovo i Metohiju i međunarodno prisustvo na Kosovu i Metohiji mora da bude u skladu s međunarodnim pravom i potvrđeno u Savetu bezbednosti", rekao je Jeremić.

On je naglasio da za Srbiju nije prihvatljivo bilo kakvo učešće međunarodnih snaga ili organizacija ako to nije u skladu s Rezolucijom 1244 ili nekom novom rezolucijom SB UN.

Rupel poziva na evropsko jedinstvo

Dimitrij Rupel

Slovenački ministar Dimitrij Rupel rekao je danas u Berlinu da će se Slovenija tokom predsedavanja EU zalagati za "maksimalno jedinstvo EU pre i posle 10. decembra".

Rupel je u toku zvanične posete Nemačkoj održao u sedištu Evropske komisije u Berlinu predavanje o slovenačkom predsedavanju EU u prvoj polovini iduće godine, gde je, pored ostalog, rekao da u tom periodu Slovenija računa na "pomoć Nemačke i evropsku solidarnost".

U pogledu budućnosti Kosova, šef slovenačke diplomatije je izrazio punu podršku zalaganjima pregovaračke "trojke" i dodao da će se slovenačko predsedavanje zalagati za "maksimalno jedinstvo EU pre i posle 10. decembra".

U pogledu "srpsko-kosovskih odnosa" on je rekao da se "nalazimo pred izuzetno čudnim periodom" u kojem će "Slovenija kao predsedavajuća morati tražiti saglasnost za zajednički pogled EU na budući status Kosova i njegovu implementaciju", kaže se u saopštenju ministarstva spoljnih poslova u Ljubljani.

Rupel je ponovio uverenje da dugoročno rešenje kosovskog pitanja može obezbediti samo evropska perspektiva kako Kosova tako i Srbije, i dodao da bi potpisivanje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa Beogradom zasigurno osnažilo proevropske snage u Srbiji.

On je ponovo naglasio potrebu postavljanja misije EU na Kosovu, jer je reč o "dvorištu" EU, koja mu je dužna pomoći.

Nezavisnost 20. januara?

Predati akcioni planovi

Sva ministarstva pri Vladi Srbije predala su svoje akcione planove u slučaju da Priština proglasi nezavisnost Kosova.

Ministar poljoprivrede Slobodan Milosavljević rekao je da četiri ministarstva treba da izveštaje dopune dodatnim informacijama kako bi sledeće sedmice mogao da bude načinjen jedinstven dokument kao sublimacija resornih planova.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti Kosova u Prištini se planira za dane posle 20. januara, a Makedonija bi trebalo da bude prva država koja će priznati nezavisnost Kosova, piše Blic, pozivajući se na stranog diplomatu uključenog u proces pregovora.

Izvor Blica navodi da kosovski lideri, posle Makedonije, računaju na priznanje Francuske i SAD.

"Razgovori Beograda i Prištine posle 10. decembra najverovatnije će biti nastavljeni, ali malo je verovatno da će to iznova biti proces kao dva dosadašnja, koje su vodili Marti Ahtisari i Kontakt grupa", kaže sagovornik Blica.

"Sada niko ne može sa sigurnošću da tvrdi kako će se razgovori odvijati, ali to će najverovatnije biti šatl-diplomatija do, najkasnije, 1. februara", rekao je on.

"Srbima mesto zamenika premijera"

Potpredsednik Demokratske partije Kosova (DPK) Hajredin Kuči je u izjavi agenciji Beta danas izrazio spremnost njegove stranke da predstavniku kosovskih Srba prepusti mesto jednog od zamenika premijera.

"Ja sam lično u ime DPK pozvao srpsku zajednicu da bude deo institucija Kosova, ne samo zbog rezervisanih mesta koje ima u Skupštini Kosova, na osnovu Ustavnog okvira već više kao partnera. DPK je spremna da predstavnicima Srba prepusti mesto jednog od zamenika premijera Kosova", rekao je Kuči.

Kad je reč o pravima manjina, Kuči kaže da su "institucije i građani Kosova spremni da maksimalno poštuju prava manjina" i da je DPK kao partija koja je pobedila na izborima, jasno izrazila spremnost da manjine budu sastavni deo institucija Kosova.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.