Ban Ki-mun: Srbija treba da je ponosna na predsedavanje Jeremića

Izvor: S media, 14.Jul.2012, 09:16   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki-mun: Srbija treba da je ponosna na predsedavanje Jeremića

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun izjavio je da bi srpski narod trebalo da bude ponosan što će u narednom periodu aktuelni šef diplomatije Vuk Jeremić predsedavati Generalnom skupštinom UN.

Ban je u razgovoru sa dopisnicima medija sa prostora bivše Jugoslavije, pred svoju posetu regionu, uključujući i Srbiju, istakao da je do sada veoma blisko sarađivao sa Jeremićem, i da je on jedan od ministara spoljnih poslova država članica UN sa kojim >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << se najviše susretao.

"Srpski narod bi trebalo da bude ponosan što će tako istaknuta osoba da bude na čelu Generalne skupštine. Sa njim sam blisko sarađivao, uzajamno se poštujemo i radujem se ponovnoj bliskoj saradnji od septembra", kazao je generalni sekretar UN.

On je dodao i da bi Jeremić sa nove funkcije na kojoj će biti, trebalo da postupa izvan srpskih pitanja i sa stanovišta agende UN.

Na pitanje dopisnika kosovske televizije, kako komentariše Jeremićevu izjavu da će Kosovo "samo preko njega mrtvog postati članica UN", Ban je odgovorio da Jeremić to nije rekao u svojstvu izabranog predsednika Generalne skupštine, već kao zvaničnik srpske vlade.

"Članstvo u UN je nešto što će biti odlučeno na osnovu preporuka Saveta bezbednosti i usvojeno od strane Generalne skupštine", naglasio je prvi čovek svetske organizacije.

Generalni sekretar je najavio da će posetiti šest država i Kosovo, ali je naglasio da će njegova poseta Kosovu biti u skladu s rezolucijom Saveta bezbenosti UN 1244.

Ban će u poseti regionu boraviti od 20. do 26. jula, posetu započinje u Sloveniji, a završava u Bosni i Hercegovini. U rbiji je 23. jula

(Tanjug)

Foto: AP/Beta

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.