Ban Ki Mun za nastavak dijaloga Beograda i Prištin

Izvor: Akter, 21.Avg.2015, 12:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ban Ki Mun za nastavak dijaloga Beograda i Prištin

Generalni sekretar UN Ban Ki Mun pozdravio je nastavak dijaloga Beograda i Prištine na tehničkom i visokom nivou

Posebno je pozdravio sastanke održane u junu na kojima je bilo reči o uspostvaljanju asocijacije/zajednice srpskih opština, kao i pitanjima vezanim za energetiku i telekomunikacije.

Uprkos nešto sporijem napretku u primeni nekih delova sporazuma nadam se da će pozitivni pomak koji je već ostvaren na terenu kao posledica dijaloga ohrabriti obe strane >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << da ostanu privržene svojim obećanjima i da se suoče sa drugim izazovima u narednim mesecima, naveo je generalni sekretar UN u redovnom tromesečnom izveštaju o radu UNMIK-a koji će danas razmatrati Savet bedzbednosti UN.

U izveštaju za period od 16. aprila do 15. jula 2015. Ban Ki Mun je izrazio zabrinutost i žaljenje zbog sporosti kosovskih institucija u osnivanju specijalnog suda za ratne zločine ocenivši da bi osnivanje tog suda bilo dokaz privrženosti Kosova pravdi i značajan doprinos pomirenju.

Generalni sekretar svetske organizacije pozdravio je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju Kosova i EU, kao i proces liberalizacije viznog režima. Naveo je takođe da je ohrabren primerima poduktivne saradnje lokalnih lidera a posebno gradonačelnika Severne i Južne Mitrovice.

To predstavlja značajan pozitivan trend koji se mora zadržati i ojačati jer takve inicijative konkretno doprinose poboljšanju svakodnevnog života građana Kosova, smanjenju napetosti i napretku svih zajednica na Kosovu, naveo je Ban Ki Mun dodajući da će Unmik nastaviti da pomaže i podstiče proces pomirenja na nivou zajednica na Kosovu.

Ban Ki Mun se založio i da se ne posustaje u naporima za utvrđivanju sudbine nestalih u sukobima i pozvao vlasti Kosova da što pre imenuju novog šefa radne grupe za nestale kako bi ona mogla da nastavi rad.

On je ocenio da se Kosovo i region i dalje suočavaju sa izazovima tranzicije posebno zbog radikalizacije mladih i nasilnog ekstremizma.

U izveštaju se pozdravljaju sistematski napori koje preduzimaju kosovske vlasti da reše probleme u društvu koji bi mogli biti podsticaj za aktivnosti ekstremističkih grupa i regrutvanje njihovih članova, kao i to što su vlasti Kosova oštro osudile učešće svojih državljana u sukobima u Kumanovu (Makedonija) u maju jer se ne sme dopustiti da takvi incidenti ugroze napore za podsticanje regionalnog mira i saradnje.

Uz izveštaj o radu UNMIK-a Savet bezbednosti UN danas će razmatrati izveštaj Euleksa. Sednici u Njujorku prisustvovaće i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.