Balkan očekuje otvorena vrata EU

Izvor: B92, 01.Jun.2010, 17:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Balkan očekuje otvorena vrata EU

Beograd, Sarajevo -- Srbija očekuje da će sa samita u Sarajevu biti poslan signal da evropska integracija regiona ne sme biti zaustavljena.

U Sarajevu se sutra održava neformalni sastanak ministara spoljnih poslova zemalja zapadnog Balkana i predstavnika Evropske unije.

Šef srpske diplomatije Vuk Jeremić poručio je da iz Sarajeva treba da bude poslat jasan signal da evropska integracija regiona ne sme biti zaustavljena.

U Sarajevu se sutra na inicijativu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Španije održava konferencija o zapadnom Balkanu na kojoj su učešće najavili 29 ministara i generalnih sekretara institucija i organizacija u EU kao i ministri zemalja regiona.

Sarajevo je spremno za konferenciju o evropskoj perspektivi zapadnog Balkana. Avioni sa učesnicima konferencije sleću, u parlamentu gde će biti održan sastanak su u toku poslednje pripreme, ali se zastave zemalja učesnica ne postavljaju, jer će skup biti na neformalnom nivou, kako bi na njega bili pozvani i predstavnici Prištine, a da se pri tome Beograd ne naljuti.

Tema sutrašnjeg skupa, kako to Srbija razume, trebalo bi da bude evropska budućnost zapadnog Balkana, zbog čega mora da bude poslat jasan signal da evrointegracije neće biti zaustavljene.

Ministar spoljnih poslova Srbije, Vuk Jeremić, kaže da je procena Beograda da je situacija na Balkanu stabilna i da ide u dobrom pravcu.

"I bila bi velika greška ukoliko to ne bi bilo ispraćeno ne samo nastavkom, već i ubrzanjem procesa evrointegracija”, smatra on.

Sličnu poruku uputila je i grupa od 450 nevladinih organizacija iz Srbije, Albanije, Makedonije, Kosova, Crne Gore i Bosne i Hercegovine.

Na inicijativu fondacija za otvoreno društvo, zatražili su da se u Sarajevu otvori novo poglavlje u odnosima EU i Zapadnog Balkana

"Mi ne očekujemo i ne tražimo da nas prime u članstvo EU zato što smo lepi i šarmantni, mi samo želimo jasna pravila i jasne kriterijume i čvrsto strukturiran put”, kaže Dobrila Govedarica iz Fonda za otvoreno društvo BiH.

Za šefa diplomatije BiH Svena Alkalaja, konferencija ima sasvim drugačiji značaj.

"Mi na ovaj način doprinosimo jednom drugačijem imidžu BiH, da sa i BiH mogu da organiziraju ovako značajan sastanak i na taj način pružajući sliku o stabilnosti”, kaže Alkalaj.

Zapadni Balkan od zemalja Evropske unije sutra očekuje rečenicu, da proces proširenja neće biti zaustavljen ulaskom Hrvatske za šta se, kako se spekuliše zalaže Nemačka.

Šefica kancelarije Vlade Srbije za priključenje EU, Milica Delević, ne očekuje zaustavljanje evrointegracije regiona.

"Ne mislim da je nešto dovedeno u pitanje ali mislim da je ono na čemu će se mnogo više insistirati jeste poštovanje uslova koje će zemlje zapadnog Balkana morati da ispune da bi se izbegao uvoz problema i krize u EU”, ocenjuje Dečevićeva.

U Sarajevo stižu ministri spoljnih poslova Albanije, Crne Gore, Hrvatske, Kosova, Makedonije i Srbije.

Skupu bi trebalo da prisustvuju i italijanski, francuski, slovenački, turski i slovački ministri kao i zamenika državnog sekretara SAD. Domaćin će biti ministar spoljnih poslova Španije, koja je i predsedavajuća Evropskoj uniji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.