Izvor: Blic, 19.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bakojani: EU mora da bude jedinstvena o Kosovu

Ministar inostranih poslova Grčke Dora Bakojani izjavila je danas u Beogradu da EU mora da bude jedinstvena u stavu prema Kosovu i da odluku o njegovom budućem statusu treba da donese Savet bezbednosti UN.

- Ne želim da spekulišem kakav će biti status Kosova. Čekamo da vidimo kako će Savet bezbednosti odlučiti. Od prvog trenutka smo rekli da je potrebna odluka Saveta bezbednosti UN i da EU mora biti jedinstvena u svom stavu - rekla je Bakojani novinarima u pauzi sastanka ministara >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC).

Šefica grčke diplomatije sastala se sa premijerom Srbije Vojslavom Koštunicom, a u okviru sastanka BSEC razgovarala je i sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem i ministrom inostranih poslova Vukom Draškovićem. Glavna tema tih razgovora, kako je navela, bilo je Kosovo.

U razgovoru sa grčkom ministarkom, predsednik Srbije je istakao da bi misija Saveta bezbednosti UN trebalo da poseti enklave na Kosovu, da se uveri u stanje i proceni ispunjenost odredbi Rezolucije 1244 SB UN.

U saopštenju Tadićevog kabineta navedeno je predsednik "ponovio stav da je za Srbiju neprihvatljiva bilo koja forma nezavisnosti Kosova", i da u tom smislu ne prihvata plan izaslanika UN Martija Ahtisarija, kojim je predviđena nadzirana nezavisnost.

- Tadić je istakao da Srbija ima jedinstvenu državnu politiku prema Kosovu, i da će svim diplomatskim i pravnim sredstvima braniti svoje legitimne i nacionalne interese, teritorijalni integritet i suverenitet zemlje - piše u saopštenju.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.