Izvor: B92, 27.Sep.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Bakarec izbegava sud"

Beograd -- Funkcioner Demokratske stranke Srbije Nebojša Bakarec šest godina se nije odazvao na ročišta na dva suđenja.

Suđenja su pokrenuta po tužbama Vladimira Popovića, bivšeg šefa Vladinog Biroa za komunikacije, zbog iznošenja kleveta i uvreda, a u jednom od tih procesa nastupila je apsolutna zastarelost, saopštio je Popovićev advokat Vlado Pavićević. U saopšenju se navodi da se vidi da je pravosuđe potčinjeno izvršnoj vlasti i najavljuje da će pravni zastupnici >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Popovića tužiti državu pred međunarodnim sudom.

Bakarec se tokom četiri godine nije odazvao ni na jedan poziv suda u predmetu pred IV opštinskim sudom, "i to uz pomoć sudija Aleksandra Pančevskog, a kasnije Zorana Tejića", pa je nastupila apsolutna zastarelost za gonjenje za krivično delo klevete, navodi se u saopštenju.

U sudskom postupku pred II opštinskim sudom, Bakarec se dve godine ne pojavljuje na glavne pretrese, kaže se u saopštenju i dodaje da i pored toga što je sud u nekoliko navrata davao naloge za privođenje MUP nije poštovao naloge suda.

U izjavi agenciji Tanjug, Bakarec je, tumačeći navode Popovićevih advokata u političkom kontekstu, rekao da poštuje sudsku vlast i da će se uvek odazvati sudskom pozivu koji mu bude uručen.

Nigde se ne krijem i pošto sam zaposlen sudski poziv može uvek da mi se uruči, rekao je Bakarec navodeći da nema ni jednu drugu stranačku funkciju osim što je član Glavnog odbora DSS.

On je rekao da ga je sudija Četvrtog opštinskog suda samo jednom zvala telefonom, podsetivši da je tužba toj pravnoj instituciji protiv njega podneta pre četiri, a ne šest godina.

Direktor BIA da svedoči

Treći opštinski sud u Beogradu naložio je danas da se na sledećem suđenju bivšem predsedniku Odbora Skupštine Srbije za bezbednost Miloradu Mirčiću, koga je Vladimir Beba Popović tužio za uvredu i klevetu, kao svedok sasluša direktor Bezbedonosno-informativne agencije Rade Bulatović.

Bulatović, koga je za svedoka predložio tuženi Mirčić, trebalo bi da posvedoči o njegovim tvrdnjama da je Popović "lagao kada ga je (Bulatovića) optužio da je deo arhive BIA predao američkim obaveštajnim službama", što je i predmet tužbe.

Popović je tužio Mirčića jer ga je u dnevnom listu "Kurir", od 3. marta 2005. godine, nazvao lažovom (zbog optužbi na Bulatovićev račun), kao i zbog toga što je istom prilikom izjavio da je Dragan Nikolić Gagi, koji je osuđen zbog ubistva Željka Ražnatovića Arkana, uhapšen u Popovićevom stanu u Beču.

Mirčić je danas, iznoseći svoju odbranu, rekao da je tačno sve što je izjavio u "Kuriru" i dodao da je Popović "najveći lažov koga je sreo u svom životu".

On je kazao da je informacije oko Nikolićevog hapšenja dobio od predsednika svoje stranke, SRS, Vojislava Šešelja tri do šest meseci pred njegov odlazak u Hag.

Popović je danas ponovio tvrdnju koju je izneo u emisiji "Insajder", januara 2005. godine da je Bulatović izneo dokumenta iz BIA, navodeći da je "to istina" jer bi ga, u suprotvnom, država tužila za klevetu ili povela drugi postupak protiv njega.

On je rekao da je, osim predsedniku (Mirčiću), svim članovima Odbora za bezbednost, kao i republičkom tužiocu dostavio dopis na sedam strana u kojem je objasnio na koji je način Bulatović predao deo arhive BIA Amerikancima.

"Zato je Mirčić kao njegov portparol izneo klevete na moj račun, jer je Bulatoviću bilo u interesu da se o tome ne priča", kazao je Popović.

On je odbacio sve optužbe u vezi sa Nikolićem i Arkanovim ubistvom i napomenuo da je Nikolić uhapšen 17. aprila 2003. godine, kada se Šeselj već nalazio u Hagu, ukazujući da tada nije mogao da komunicira ni s kim, osim sa svojim braniocima.

Pošto je u sudskim postupcima za krivično delo kletete pravilo da tuženi dokazuje da nije kriv, sud je Mirčiću naložio da podnese dokaze o vremenu i mestu hapšenja Nikolića, pošto je odbio da se kao svedok sasluša Šešelj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.