Izvor: Politika, 19.Maj.2009, 00:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajden dolazi u miru

Činjenica da je tokom posete planiran odvojen sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem pokazuje koliku pažnju Vašington pridaje bezbednosti

Američki potpredsednik Džozef Bajden ne dolazi u Srbiju da preti i postavlja nove ultimatume. Beograd na to s pravom može da gleda kao na važnu promenu u odnosima dve zemlje koji su se doskora mahom zasnivali na zahtevima koje je najveća svetska sila imala u odnosu na Srbiju. „Ovo može da bude prekretnica i novi početak >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << u bilateralnim odnosima. Čini mi se da su i jedna i druga strana sazrele da se počnu vraćati na nivo odnosa koji je postojao u vreme vlade Zorana Đinđića”, kaže za „Politiku” direktor Balkanskog instituta za demokratiju Ivan Vejvoda.

Sličnog mišljenja je i predsednik Evropskog pokreta u Srbiji i bivši ambasador u SAD Živorad Kovačević. „Povoljan je trenutak za neku vrstu novog početka. Ovde u Beogradu imamo proevropsku vladu koju Vašington podržava, a u Vašingtonu imamo novog predsednika koji je mnogo spremniji za razgovore, koji želi da sluša druge i pokuša da promeni mnogo toga u spoljnoj politici. To je momentum koji Srbija ne bi smela da ispusti”, kaže on.

Kosovo i Metohija, kako stvari sada stoje, neće biti kamen spoticanja u razgovorima koje će Bajden imati u Beogradu pošto su obe strane već stavile do znanja da se tu ne slažu, ali da žele unapređenje odnosa. Neće se, dakle, raspredati o statusu, a pogotovo neće biti zahteva da Srbija prizna samoproglašenu nezavisnost. Ali Kosmet će i te kako biti tema u razgovorima o bezbednosti u regionu, što je jedan od prioriteta Vašingtona. U tom smislu, srpska strana može da očekuje da američki gost izrazi želju za konstruktivnijim angažovanjem Beograda u rešavanju konkretnih problema na terenu.

„Mislim da Vašington očekuje da Srbija svoje stavove zastupa ublaženije i bez preteranog oslanjanja na neke druge i isticanja njihove podrške, bez obzira na to da li je reč o Moskvi, Pekingu, Teheranu, nesvrstanima”, kaže Kovačević.

Poruke u vezi sa Kosmetom će, smatra Vejvoda, biti pragmatično-političke, a ne ideološke. „Čini mi se da Vašington ima pozitivan stav u odnosu na odgovorno lidersko ponašanje Srbije u stabilizaciji mira u regionu, kao i na činjenicu da se Srbija odlučila da se za Kosovo bori isključivo diplomatskim i legitimnim sredstvima. To se uvažava i očekujem poruku ohrabrenja da se nastavi u tom pravcu”, kaže on.

Činjenica da je tokom posete planiran odvojen sastanak sa ministrom odbrane Draganom Šutanovcem pokazuje koliku pažnju Vašington pridaje bezbednosti na Balkanu. A kada se dođe do bezbednosti, nezaobilazna tema je, naravno, NATO. Svi se slažu da Bajden ne donosi zahtev da Srbija postane članica tog vojnopolitičkog saveza, ali bi se moglo očekivati da on podstakne na snažnije uključivanje srpskih oficira i vojnika u međunarodne mirovne operacije. Za to je dovoljno članstvo u Partnerstvu za mir, što Srbija već ima.

„Posebnim sastankom sa Šutanovcem daje se značaj temi koju pokriva određeni ministar. Oni pozitivno ocenjuju saradnju u Partnerstvu za mir i to žele da ohrabre. Mislim da i u Vojsci postoji pozitivno raspoloženje prema NATO-u. Moramo biti svesni da će i u budućnosti NATO i Kosovo biti ključna pitanja u formulisanju dugoročne strategije Srbije”, kaže Kovačević. Vejvoda misli da je bezbednost veoma bitna i da je Beograd pokazao „veliku odgovornost intenzivnom saradnjom sa NATO-om tokom smirivanja sukoba na jugu Srbije, postavivši se sasvim drugačije nego što se postavljao režim Slobodana Miloševića”.

Posetu Bajdena će, verovatno, pratiti i uobičajene optužbe za izdaju Srbije i paktiranje sa onima „koji su nam uzeli Kosovo” , političkih stranaka i grupacija koje su same sebe proglasile za čuvare nacionalnih interesa. Ali, objektivno gledano, Srbiji se nudi da bude prihvaćena u regionu i svetu a da ne menja osnove svoje politike, a zauzvrat se traži da pokaže razumevanje za realnost uspostavljenu u minulih desetak godina.

Ako odbije ponudu, Srbiji preti opasnost da postane neka vrsta „stranog tela” u okruženju u kome se uveliko uspostavlja jedan sistem kolektivne bezbednosti. Srbija ne može da spreči formiranje takvog sistema pa bi, ako bi se držala stava „nećemo sa vama jer ste priznali samoproglašenu nezavisnost”, naprosto ostala van igre, sa izgledima da postane pravi i definitivni gubitnik. Čini se da je zaista došlo vreme da se naglasi tako važna i potrebna razlika između jeftine retorike i dnevnih političkih potreba i definisanja pozicije u regionu i na međunarodnoj sceni.

Dragan Janjić

-----------------------------------------------------------

Najviši stepen bezbednosti

Tokom boravka Džozefa Bajdena, potpredsednika SAD, u Beogradu, bezbednosne mere će biti podignute na „stepen broj jedan” od trenutka kada njegov avion uđe u srpski vazdušni prostor, potvrđeno je u MUP-u Srbije. O Bajdenovoj bezbednosti brine poseban štab, formiran pre oko mesec dana, koji radi u prostorijama Bezbednosnoinformativne agencije (BIA). Čine ga visoki predstavnici Ministarstva odbrane, MUP-a i bezbednosnih agencija.

Operativci BIA i Vojnobezbednosne agencije (VBA) zaduženi su za prikupljanje informacija, koje zatim prosleđuju ovom štabu. Na osnovu dobijenih informacija o proceni ugroženosti, štab je isplanirao mere zaštite.

Kao prethodnica Bajdenovom dolasku, u Beograd su početkom prošle nedelje doputovali i agenti „Sikret servisa”, američke tajne službe zadužene isključivo za bezbednost predsednika i potpredsednika SAD. Oni su, kako saznajemo, u neprekidnom kontaktu sa direktorom policije i predstavnicima srpskih bezbednosnih službi.

– Bajden će tokom posete Srbiji biti obezbeđen po evropskim standardima i normama koje podrazumevaju primenu procedura za zaštitu veoma važnih ličnosti. To praktično znači da će u potpunosti biti obezbeđen vazdušni prostor, putna trasa kojom će se kretati kroz Beograd, kolona vozila u kojoj će se nalaziti njegov automobil, kao i objekti i prostori koji su predviđeni za Bajdenov susret sa srpskim zvaničnicima – navode u MUP-u Srbije.

Tačno vreme Bajdenovog dolaska u Beograd za sada se drži u potpunoj tajnosti. Pored toga, u poslednjem trenutku biće odlučeno kojom će se trasom kroz Beograd prevoziti američki potpredsednik.

Bajden će u Srbiju iz Sarajeva, sutra najverovatnije doputovati američkim vojnim avionom „er fors 2”, uz obezbeđenje od nekoliko stotina američkih agenata i specijalaca. U vazdušnom prostoru Srbije, njegov avion bi trebalo da prate „migovi” Vojske Srbije.

Kako saznajemo, saobraćajno nebo nad Srbijom biće zatvoreno u potpunosti najmanje dva časa, što znači da u to vreme, koje za sada još nije poznato, neće biti poletanja ni sletanja aviona na beogradski Aerodrom „Nikola Tesla”.

Po sletanju aviona, Bajdena bi trebalo da sačeka automobil sličan onome kojeg koristi i Barak Obama, predsednik SAD. Naime, vozilo zvano „zver 2” ili „bajdenmobil” trebalo je u toku jučerašnjeg dana da stigne na aerodrom u Beogradu, u jednom od kargo aviona. Ovaj automobil ima kompletnu zaštitu od vatrenog, eksplozivnog i hemijskog napada. Njegova vrata napravljena su od legure koja se koristi za oklopna vozila, prozori su neprobojni i debeli više od 12 centimetara, pod je zaštićen od eksplozije, a ventilacija je takva da štiti putnike od hemijskih napada.

Za obezbeđenje američkog potpredsednika, u Beogradu će biti angažovano više hiljada policajaca i pripadnika specijalnih jedinica MUP-a Srbije.

Kako saznajemo, trasa kojom će se kretati vozila iz pratnje američkog potpredsednika biće obezbeđena od drugih vozila, što znači da će saobraćaj u određenom vremenskom periodu biti potpuno zaustavljen u tom delu, kao i u sporednim ulicama. Parkirani automobili, kante za đubre i svi drugi predmeti biće uklonjeni. U zonama prolaska kolone biće blokirani mobilni telefoni na određeno vreme. Duž tih saobraćajnica, kao i na terasama i krovovima okolnih zgrada biće raspoređeni timovi za prismotru i snajperisti.

Policija će, kako saznajemo, u toku Bajdenove posete Beogradu zabraniti sve javne skupove.

Obezbeđenje potpredsednika SAD podrazumeva i toksikološku i nuklearno-hemijsku zaštitu, kontrolu svake namernice koja će biti na stolu, kontrolu vazduha, vode, elektrojonizujućih zračenja.

D. Vukosavljević

-----------------------------------------------------------

Branko Ružić (SPS): Mogućnost za otvaranje zajedničkih tema

Njegova poseta je pokazatelj da postoji mogućnost za iznalaženja zajedničkih tema koje su od obostranog interesa. Pitanja po kojima se razlikujemo, pre svega naši spoljnopolitički ciljevi i naš državni i nacionalni interes, ne treba da opterećuju bilateralne odnose između dve zemlje u meri koja bi isključila mogućnost plodotvorne ekonomske saradnje. S druge strane, nema razloga da Srbija ne insistira na svom državnom i nacionalnom interesu i na očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta bez obzira na to što SAD o tom pitanju oponiraju našim interesima. Mi moramo da otvorimo razgovor na tu temu i da bar za milimetar pomerimo situaciju sa mrtve tačke.

-----------------------------------------------------------

Aleksandar Vučić (SNS): Potrebni su nam bolji odnosi sa Amerikom

Srpski političari koji su na vlasti trebalo bi ovu posetu da iskoriste da izvuku što veću korist za Srbiju u odnosima sa SAD jer su nama potrebni bolji odnosi sa Amerikom. Predstavnici vlasti takođe bi trebalo tokom Bajdenove posete da ukažu na argumentaciju naše zemlje i našu odlučnost da štitimo teritorijalni integritet, ali da istovremeno vidimo i na koje sve načine Amerika može da pomogne ekonomski razvoj Srbije, odnosno šta je to što Srbija može da dobije od toga.

-----------------------------------------------------------

Dragan Todorović (SRS): Poseta neće poboljšati odnose Srbije i SAD

Ta poseta će biti zapisana crnim slovima u istoriji Srbije i ona znači dalje porobljavanje Srbije i eliminisanje srpskih nacionalnih interesa, i to pre svega kada su u pitanju Republika Srpska i Kosovo i Metohija. Njegova poseta apsolutno neće doprineti bilo kakvom poboljšanju odnosa između Srbije i Amerike. Danas u Srbiju dolaze oni koji su ovu vladajuću garnituru 2000. godine doveli na vlast i sada im samo isporučuju zahteve.

-----------------------------------------------------------

Andreja Mladenović (DSS): Bajden da se izvini Srbiji

Srpska vlast trebalo bi od potpredsednika SAD Džozefa Bajdena da traži da se izvini Srbiji i srpskom narodu za sve izjave koje je davao tokom bombardovanja 1999. godine. Bajden se isticao kao neko ko je bio izuzetno agresivan prema Srbiji i srpskom narodu. Davao je izjave o Srbiji koje su bile nedostojne jednog političara. Zbog toga što se zalagao za bombardovanje Srbije i zbog toga što se zalagao za nezavisnost Kosova, najmanje što može da učini jeste da se izvini Srbiji i srpskom narodu tokom posete. To je nešto što bi svaka odgovorna vlast tražila.

J. C.

[objavljeno: 19/05/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.