Bajatović: Nema najave rata

Izvor: B92, 09.Jul.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bajatović: Nema najave rata

Novi Sad -- Potpredsednik SPS-a Dušan Bajatović izjavio je da su njegove reči o odbrani Kosova vojnim planom pogrešno protumačene.

Ističući da se radi o njegovom ličnom stavu, Bajatović je novosadskom listu Dnevnik rekao da je pod vojnim planom za odbranu Kosova mislio na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti UN, Kumanovski sporazum i obaveze međunarodnih vojnih snaga u pokrajini.

"Sve osim toga je pokušaj loše interpretacije, na osnovu koje se vrši pritisak >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << tobožnje radikalizacije povratkom SPS-a u vlast, jer se ovde ne radi ni o kakvoj najavi nekih radikalnih mera i niko nije spominjao ni tenkove ni ofanzive, niti vojne pokrete", rekao je on.

Bajatović je naglasio da Srbija očigledno nije u mogućnosti da tamo vrati vojsku i da je u poziciji da joj se Kosovo otima, ali da onda treba makar da obezbedi opstanak Srba u pokrajini i, ako je moguće, povratak onih koji su izbegli.

On je ukazao da je za to potrebno dodatno političko-ekonomsko delovanje nove Vlade u pravcu poboljšanja položaja kosovskih Srba.

"Očekujem da se obezbedi mogućnost realnog ekonomskog opstanka porodica koje su ostale na Kosovu i da se Srbi tamo politički organizuju, ali ne na osnovu stranačkog opredeljenja, nego prema potrebi da tamo ostanu da žive i rade, da dobiju posao, da im se deca školuju i da budu bezbedni", rekao je Bajatović.

On je naglasio da to znači da je krajnje vreme da se iz Beograda prestanu da šalju različite poruke Srbima na Kosovu i da se više ne emituje nejedinstvo prema međunarodnoj zajednici, već da se "obezbedi da se obustavi proces oduzimanja Kosova i da proces odlučivanja o sudbini pokrajine ostane u Savetu bezbednosti".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.