Bačić: Nije Srbija bunar za sve naše želje, važan je dogovor

Izvor: Blic, 12.Maj.2017, 18:09   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačić: Nije Srbija bunar za sve naše želje, važan je dogovor

Hrvatsko nacionalno veće može i treba da bude most između Srbije i Hrvatske, uveren je predsednik HNV Slaven Bačić, a za Tanjug govori o dobroj saradnji sa Srpskim nacionalnim većem u Zagrebu.

Primećuje, međutim, da problem u otvaranju tog mosta nastaje po pravilu uoči izbora na jednoj ili drugoj strani i to kad se jave nesuglasice ili nesporazumi između dve države.

Ne misli pri tome, kako kaže da Srbija ili akcioni plan za manjine treba da bude bunar za sve >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << želje pripadnika hrvatske zajednice, ali upozorava da ima pitanj koja bi oni radno pokrenuli i organa u kojima bi rado da participiraju.

Sve to je, dodaje,rekao danas i ambasadoru SAD u Srbiji Kajlu Skatu, koji je bio gost Subotice gde je i razgovarao s predstavnicima HNV upravo na temu mogu li oni da budu most između dve države.

Američkom ambasadoru je preneta i poruka da manjinska veća daju snažan podsticaj Srbiji za evropske integracije, te da žele da budu uvažavani kao iskreni partneri u dijalogu sa vlastima.

Pomenuo je otvorena pitanja, govorio o problemima koji su nastali prilikom otvaranja poglavlja 26, ali rekao i da ima i nekih drugih pitanja koja su značajna za hrvatsku zajednicu u Srbiji, pre svega kad je reč o sprovođenju bilateralnog sporazuma koji se tiče prava na političko predstavljanje.

- Za nas je posebno značajno sprovođenje tog bilateralnog sporazuma. To smo i naglasili ambasadoru. Sporazumom su predviđena garantovana mesta za predstavnike manjina u dve države i naša je politička težnja u razgovorima sa predstavnicima Srbije da se taj deo sporazuma ispoštuje - istakao je on.

Ne mislimo, kaže Bačić, da je akcioni plan (za manjine) ili Srbija "bunar za sve naše želje koje treba da se ispune nego da zaista u partnerskom dijalogu stavimo otvorena pitanja na sto i da ih rešavamo".

- Ne očekujemo da ona budu rešavana za jedan dan ili jednu noć, to je proces, ali da recimo uvaži za nas kada je u pitanju političko predstavljanje, ne zato što bismo mi voleli da budemo u parlamentu nego da bismo bili uključeni u proces odlučivanja o onim pitanjima koja se nas tiču - zaključio je Bačić.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.