Bačević: Nisam izdajnik, nemam nijednu mrlju

Izvor: Politika, 28.Nov.2013, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Bačević: Nisam izdajnik, nemam nijednu mrlju

BEOGRAD – Ministar prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja Srbije Milan Bačević izjavio je danas da nije izdajnik i da je ponosan što u profesorskoj i političkoj karijeri nema nijednu mrlju.

Na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, povodom optužbi u medijima, Bačević je kazao da bi svaki ozbiljan novinar trebalo da kaže iz kojih je izvora čuo da je on izdajnik.

„U kakvoj sam izdaji uhvaćen? U kakvoj sam izdaji učestvovao? Da li je izdaja što sam >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << pomogao Srbiji da dođe do projekta koji predstavlja razvojnu šansu”, rekao je Bačević i dodao da ni sa kim u Vladi Srbije nije u sukobu.

On je dodao da ne veruje da je ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla da u Vladi ima izdajnika.

„U Vladi nema izdajnika, Vlada je jedinstvena i vodi jedinstvenu politiku. Ako postoji sumnja da ima izdajnika u Vladi postoje organi koji time treba da se bave”, kazao je Bačević.

On je rekao da se, kada je potpisan ugovor o izgradnji Južnog toka kroz Srbiju i kada su započeti radovi, za šta se on od ranije zalagao, u medijima se srešlo na kritiku traganja za niklom što je, kako je ocenio, takođe dobra razvojna šansa za Srbiju.

Ministar je rekao da nije tačno da je izjavio da su nikl i voda pođednako štetni za okolinu, već da je kazao da su procesi istraživanja i metodologija slični.

„Postoji otpor prema istraživanju nikla i utvrdiće se ko stoji iza toga”, istakao je Bačević i dodao da je pre jedne i po do dve godine Opština Trstenik odobrila istraživanje, a sada je protiv.

Po njegovimn rečima, pozadina otpora da se nastavi istraživanje nikla je „priprema izborne kampanje” određenih političkih stranka kako bi ostale na vlasti na lokalnom nivou.

„Ako treba da budem žrtva zbog Južnog toka u Srbiji, to prihvatam. Ali, ne prihvatam da budem žrtva neostvarenih novinara koji čak i ne potpišu svoj tekst”, rekao je on i objasnio da je takav tekst povodom istraživanja nikla objavljen u dnevnom listu „Blic”.

Bačević je dodao da je profesor 30 godina i da kroz političke aktivnosti 20 godina služi građanima.

„Kopajte, tražite, nećete mi naći mrlju!”, rekao je Bačević.

Bačević je ukazao da su u tekstu u jučerašnjem „Blicu”, pod naslovom „Da li je ovaj čovek normalan”, povodom navodne njegove izjave da je nikl opasan koliko i voda, objavljene falsifikovane izjave, o čemu je na današnjoj konferenciji za novinare u Vladi govorila i profesorka Rudarsko-geološkog fakulteta Danica Srećković.

Profesorka Srećković je ukazala da je u „Blicu” objavljeno nešto što ona nije rekla i da je zbog toga tražila objavu demantija.

Novinarka „Blica” se izvinila profesorki i objasnila da je njoj pripisana zajednička ocena sagovornika „Blica” da „samo lud čovek” može da izjavi da je istraživanje nikla jednako štetno kao i istraživanje vode.

Profesorka je rekla da, kao i Bačević, podržava sva geološka istraživanja u Srbiji.

Bačević je kazao da „nije lud”, ali da njegovim zadravstvenim stanjem ne treba da se bave novinari, već „neko drugi”.

Na pitanje novinara da li je tačno da je obustavljeno istraživanje nikla na Mokroj Gori, Bačević je rekao da ne veruje da se od toga odustalo.

Povodom teksta u današnjim „Našim novinama” o tome da Ministarstvo prirodnih resursa, rudarstva i prostornog planiranja zapošljava 22 savetnika, Bačević je rekao da je konkurs raspisan u skladu sa odlukom Vlade iz februara, jer to ministarstvo ranije nije postojalo i potrebno je da se kadrovski popuni.

On je dodao da druga novoformirana ministarstva zapošljavaju i veći broj ljudi.

Beta

objavljeno: 28.11.2013

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.