BRIGA IH ŠTO SRBIJA NEMA MORE

Izvor: Kurir, 12.Avg.2011, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BRIGA IH ŠTO SRBIJA NEMA MORE

BEOGRAD - Zakon za Panonsko more! Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o pomorskoj plovidbi iako nemamo ni obalu ni pomorske brodove!

BEOGRAD - Zakon za Panonsko more!

Vlada je nedavno usvojila Predlog zakona o pomorskoj plovidbi iako nemamo ni obalu ni pomorske brodove! Iako bi mnogi pomislili da se ovaj akt donosi za slučaj da Srbija nekad dobije more, razlog njegovog donošenja je zapravo to što je Srbija članica Međunarodne pomorske organizacije. Drugi razlog >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << je usklađivanje s evropskim zakonodavstvom.

Ratna mornarica

Zanimljivo je da se u uvodnom delu zakona čak pominju i srpski ratni brodovi, ali u daljoj razradi oni nestaju, kao morska pena. Zakon ima i bizarne detalje, poput onog da mornari mlađi od 18 godina ne mogu da rade noću te da imaju poseban režim ishrane.

„Mlađem pomorcu za sve obroke mora biti obezbeđeno dovoljno vremena, a za glavni obrok najmanje sat“, precizirano je u zakonu, dok se u članu 12 navodi da sva lica na domaćem putničkom brodu moraju biti prebrojana pre isplovljavanja.

Kao Švajcarska

Pavle Galić, pomoćnik ministra za infrastrukturu i energetiku, za Kurir kaže da je nakon raspada SCG Srbija ostala bez morske obale i stekla status kontinentalne zemlje. Međutim, nismo jedini.

- Slične zakone imaju i druge zemlje bez morske obale - Slovačka, Austrija, Mađarska, Švajcarska, Češka i Luksemburg - nabraja Galić.

Nemamo ni brodove

Ipak, najapsurdnije je to što Srbija nema pomorsku flotu.

- Republika Srbija trenutno nema pomorske brodove upisane u domaći upisnik pomorskih brodova - priznaje Galić.

On donošenje zakona objašnjava, između ostalog, i stvaranjem povoljnijeg ambijenta u oblasti transporta.

- Imamo veliki broj pomoraca na brodovima strane zastave, pa je potrebno da se njihova prava podignu na viši nivo. Potrebno je i da se što pre unapredi pravni okvir koji će privući velike brodovlasnike - tvrdi Galić.

I to nije sve - zakonom se predviđa i osnivanje nezavisnog državnog organa koji će ispitivati pomorske nesreće.

Brod kao ambasada

Upitan na koji način će se kontrolisati kaznene odredbe ako su plovila u teritorijalnim vodama drugih država, Galić odgovara:

- Brod na kojem se vije zastava Srbije smatra se teritorijom Srbije, bez obzira na to gde se nalazi.

Ko zagadi more, ide u zatvor!

Zapovednik ili član posade domaćeg broda koji namerno, bezobzirno ili krajnjom nepažnjom zagadi morsku sredinu na način koji utiče na promenu kvaliteta vode u zonama iz člana 163 ovog zakona kazniće se zatvorom do tri godine.

Ne važi za reke

Prema Galićevim rečima, na međunarodnopravnom planu rešenja idu ka jasnom razgraničavanju pomorskog prava i prava unutrašnje plovidbe.

- Ne mogu se primenjivati odredbe zakona kojim se uređuje pomorska plovidba na unutrašnju plovidbu - podvlači naš sagovornik.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.