Izvor: B92, 01.Jul.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BIA o Vuku i Šešelju

Beograd -- Šef BIA kaže da ta agencija nema potvrđenih saznanja da su Vuk i Danica Drašković pokušali da organizuju ubistvo Vojislava Šešelja.

Direktor Bezbednosno-informativne agencije je na sednici Odbora za bezbednost Skupštine Srbije to rekao u odgovoru na pitanje poslanika radikala Nataše Jovanović. Jovanovićeva je navela da je bivši načelnik beogradske policije Branko Đurić na suđenju za ubistvo na Ibarskoj magistrali rekao da je beogradska policija došla >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do takvog saznanja i Bulatovića upitala da li i BIA ima tu informaciju.

"BIA nema potvrđena saznanja o pripremi atentata, ali ima određena saznanja da je SUP Beograd radio na tom slučaju i da su uzimane izjave koje ukazuju na to. To je jedino što mogu da kažem", rekao je Bulatović i dodao, odgovarajući na druga pitanja članova Odbora, da niko od pripadnika BIA koji su bili umešani u zločin na Ibarskoj magistrali više ne radi u toj agenciji.

Tu izjavu šefa BIA-e prokomentarisala je Danica Drašković, sestra Veselina Boškovića koji je ubijen u atentatu na Ibarskoj magistrali 1999: "To su najobičnije gluposti koje Rade Bulatović ponavlja već drugi put, verovatno da bi relativizovao ovu našu pobunu zbog blage osude Legije, njegovog prijatelja, za ubistvo na Ibarskoj magistrali."

Stanje - stabilno

Stanje bezbednosti u Srbiji je stabilno, bez najava da bi sigurnost u Republici uskoro mogla biti narušena, saopštio je direktor Bezbednosno informativne agencije Rade Bulatović, predstavljajući polugodišnji izvešaj o radu BIA-e, koji su članovi Odbora za bezbednost i odbranu Skupštine Srbije jednoglasno prihvatili.

Prema oceni Radeta Bulatovića, u Srbiji nema međunarodnog terorizma, ali postoji određeni bezbednosni rizik zbog ostataka terorističkih grupa u južnoj pokrajini: "Aktivnosti stranog faktora, koje su usmerene protiv interesa Republike Srbije, prisutne su posebno u kontekstu rešavanja statusa Kosova i Metohije i priključenja Srbije evro- integracionim procesima. Međunarodni kriminal i dalje teritoriju Srbije koristi kao tranziciono područje za trgovinu drogom, nelegalnu migraciju i trgovinu oružjem."

Odgovarajući na poslanička pitanja da li BIA prati aktivnosti nevladinih organizacija, Bulatović je priznao da se deo nevladinog sektora nalazi pod pažnjom tajne policije ne označivši na koje tačno misli.

"Pratimo te NVO-e koje zloupotrebljavaju status NVO i koje se uglavnom finasiraju od onih centara iz inostrantsva kasnije da promovišu političke i bezbednosne zadatke, posebno na području raške oblasti i juga Srbije", kazao je Bulatović.

Direktor BIA tvrdi da Agencija nikoga nije prisluškivala bez dozvole Vrhovnog suda, kao da, iako postoje saznanja o neformalnim centrima za prisluškivanje, još niko nije otkriven i kažnjen zbog toga. On je dodao da BIA delimično prati privatizaciju preduzeća u Srbiji, kada uoči da je reč o međunarodniom kriminalu ili o određenim stranim faktorima koji deluju protiv interesa Srbije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.