BCBP traži ostavke u vrhu policije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 10.Maj.2016, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BCBP traži ostavke u vrhu policije

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) zatražio je danas da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić podnesu ostavke zbog propusta u radu policije tokom rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala.

"Ako se istragom utvrdi da je vrh policije naredio da službenici ne reaguju na pozive građana, zahtevamo da Stefanović i Rebić više ne obavljaju ni jednu javnu funkciju, odnosno državnu službu u Srbiji", >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << navedeno je u saopštenju BCBP-a.

Ta nevladina organizacija podsetila je da je zaštitnik građana u izveštaju o kontroli zakonitosti i pravilnosti rada Ministarstva unutrašnjih poslova utvrdio da policija nije blagovremeno i efikasno postupala po prijavama građana koji su se 25. aprila u Beogradu žalili na to da su im osobe sa fantomke ugrozile slobodu i bezbednost.

Ocena ombudsmana je da je policija postupala po ranije pripremljenom planu i izdatim nalozima.

"Kako bi se ponovo izgradilo poverenje građana u policiju, koje je ovim propustima značajno urušeno, nephodno je da Sektor unutrašnje kontrole otvori istragu i utvrdi čije su naredbe dovele do nereagovanja policije tokom rušenja u Savamali i da se utvrdi zakonska odgovornost svih u komandnom lancu", smatra Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Dodaje se i da za propuste u radu ne mogu biti odgovorni samo dežurni policijski službenici, koji su prva tačka kontakta za građane, već i njihove starešine i svi pripadnici policije koji su deo komandnog lanca, od šefa beogradske policije do direktora policije i resornog ministra.

"Incident sa osobama prikrivenim 'fantomkama' je otkrio niz sistemskih problema na koje MUP već godinama ne uspeva da odgovori – od upravljanja ljudskim resursima, preko unutrašnje kontrole, ;do politizacije i još uvek nepostojećeg koncepta policije u zajednici", ocenjeno je iz Beogradskog centra za bezbednosnu politiku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Povezane vesti

Nevladin sektor traži ostavke u vrhu policije zbog rušenja u Savamali

Izvor: Blic, 10.Maj.2016

Beogradski centar za bezbednosnu politiku (BCBP) zatražio je danas da ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i vršilac dužnosti direktora policije Vladimir Rebić podnesu ostavke zbog propusta u radu policije tokom rušenja objekata u beogradskom naselju Savamala..."Ako se istragom utvrdi...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.