BAUK NOVIH IZBORA

Izvor: Kurir, 01.Jun.2008, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

BAUK NOVIH IZBORA

Demokratska stranka pričom o ponovljenom glasanju hoće da uplaši socijaliste, koji bi u tom slučaju bili najveći gubitnici

BEOGRAD - Umesto dogovora o formiranju nove vlade, sve češće se govori o novim izborima. Ovu ideju naročito forsira Demokratska stranka, kao pritisak na SPS da se opredeli, jer po oceni analitičara, novi izbori najmanje odgovaraju socijalistima.

O novim izborima, istini za volju, nisu govorili samo čelnici DS i G17 plus, već i lider radikala >> Pročitaj celu vest na sajtu Kurir << Tomislav Nikolić. On je još u izbornoj noći rekao da će Srbija imati vladu SRS-DSS-SPS ili će biti novih izbora.

Analitičar Tomislav Kresović ne isključuje nove izbore ukoliko se do kraja leta ne formira parlamentarna većina za novu izvršnu vlast. On kaže da je u toku pravi rovovski rat dveju strana, u kome učestvuju i strane obaveštajne službe i domaći tajkuni.

- Novi izbori ne bi doneli ništa, samo bi produžili krizu. Negde je realno da se raspišu u septembru za novembar, što bi značilo da i u prvoj polovini 2009. godine ostanemo bez bitnih investicija - kaže ovaj analitičar.

Kresović kaže da je DS prerano otvorio šampanjac slaveći izbornu pobedu, a da narodnjaci, radikali i socijalisti, ako se dogovore, mogu da očekuju masovne ulične proteste i demonstracije druge strane.

Da novi izbori kao rešenje političke krize nisu isključeni, kaže i Zoran Lučić, izvršni direktor Cesida. On nije iznenađen natezanjem oko parlamentarne većine, jer „posle kampanje koje su vodili politički čelnici nije ni čudno što sada ne mogu da se ‘istale’“.

- Posle svega što je rečeno o Evropi i Kosovu u kampanji, sada treba da se izmire i da govore kako nisu tako mislili. Nisu tačne tvrdnje da novi izbori ništa ne donose. Recimo, pre ovih izbora DSS i SRS sami su mogli da naprave vladu, a sada im fali SPS - navodi Lučić.

Prema njegovim procenama, posle novih izbora socijalisti više ne bi bili stranka s najvećim koalicionim potencijalom, a s obzirom na rezultate drugog kruga u Vojvodini, koalicija „Za evropsku Srbiju“ bi profitirala.

Nasuprot tome, Vinko Đurić iz Instituta političkih studija tvrdi da bi novi izbori samo produbili političku krizu, jer nijedna strana ne bi dobila toliko da može sama da napravi vladu.

- SPS bi bio najveći gubitnik ponovljenih izbora. Izgubio bi i DS jer su njegovi birači razočarani upiranjem da sa socijalistima formira vlast. Možda bi nešto više dobili SRS i DSS - procenjuje Đurić.[ antrfile ]

MALA VEROVATNOĆA

Analitičar Željko Vojinović kaže da su novi izbori manje verovatan ishod od vlade narodnjaka, radikala i socijalista, ali da će DS učiniti sve da ih izdejstvuje.

- Na ponovljenim izborima manje bi dobili ili radikali, ili demokrate, u zavisnosti od toga kako bi u javnosti bilo predstavljeno ko je kriv što vlada nije formirana - kaže Vojinović.

Nastavak na Kurir...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Kurir. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Kurir. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.