B92 istražuje: Dada Vujasinović

Izvor: B92, 18.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 istražuje: Dada Vujasinović

(dadavujasinovic.com)

Beograd -- Srbija poslednja zemlja po broju rasvetljenih ubistava novinara. "B92 istražuje" bavi se smrću novinarke Radislave Vujasinović.

Do danas nijedan napad na novinare nije razrešen, a emisija "B92 istražuje" je večeras podsetila javnost na najstariji nerasvetljeni slučaj i pokušala da dobije odgovor na pitanje zbog čega već 13 godina nisu rasvetljene okolnosti pod kojima je stradala novinarka lista Duga Radislava Dada Vujasinović.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Radislava Vujasinović nađena je mrtva 8. aprila 1994. u svom stanu, a do danas nije utvrđeno čak ni da li je reč o ubistvu ili samoubistvu.

Vesna Mališić, bivša novinarka lista Duga, seća se da je 7. aprila Radislava Vujasinović bila dobro raspoložena.

Za Dugu je objavila mnogo reportaža sa ratnih područja SFRJ, a Vanja Bulić, bivši novinar lista Duga, kaže kako je tvrdila da ima trake na kojima joj policajci govore o tome kako prodaju oružje muslimanima. "Te trake kasnije nisu nađene", kaže Bulić.

Precizno i argumentovano je pisala o sprezi kriminala i politike i bila izložena pretnjama. Zbog toga, ali i zbog brojnih propusta tokom uviđaja, malo je onih koji veruju da se Radislava Vujasinović ubila. Ipak, policija je već na uviđaju zaključila da je reč o smoubistvu, pa tokom istrage nije proveravala ni jedan jedini trag koji je mogao biti dokaz da je, ipak, po sredi ubistvo. Tako nisu uzeti otisci sa puške iz koje je pucano, niti tragovi krvi, za koje se kasnije ispostavilo da pripadaju dvema krvnim grupama.

Radislav Vujasinović, otac Radislave Vujasinović, kaže da je indikativan položaj puške nađene pored tela. "Posebna je priča položaj puške, koja je bila ispod njene leve noge, složena tako kao da ju je neko složio da se, recimo, remen uopšte ne vidi. To je indikativno", kaže on.

Emisija "B92 istražuje" je prenela i delove policijskog izveštaja i veštačenja, obavljenog četiri godine kasnije. U emisiji su govorili veštaci, kriminalistički inspektori koji su vodili istragu i roditelji i kolege Radislave Vujasinović.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.