B92 Istražuje: Ruska veza

Izvor: B92, 20.Mar.2008, 07:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

B92 Istražuje: Ruska veza

Beograd -- Tema večerašnje emisije B92 Istražuje je pitanje zašto je Rusija dala izbeglički status Mirjani Marković i Marku Miloševiću.

Ministarstvo pravde zatražilo je od Ruske Federacije izručenje Mirjane Marković i Marka Miloševića nakon što je Srbija tek nedavno obaveštena da su oni u toj zemlji pre skoro dve godine dobili izbeglički status i politički azil. Time ih je Moskva zaštitila od krivične odgovornosti za dela zbog kojih su za njima raspisane Interpolove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << poternice.

Da li zvanična Rusija takvim činom šalje poruku da je Srbija nedemokratska zemlja, u kojoj se ovom, sada izbegličkom paru, krše ljudska prava?

"Ako je to davanje statusa na osnovu konvencija, onda je Rusija odnekud prosudila da su Mira Marković i njen sin ovde progonjeni, što znači da su oni ugroženi zbog svojih političkih uverenja", kaže Vojin Dimitrijević, stručnjak za međunarodno pravo.

U trenutku kada su mladi Milošević i njegova majka dobili rusku zaštitu, protiv njih nije postojala nijedna Interpolova poternica. Da li to ukazuje na postojanje sprege ruskih i srpskih vlasti u zaštiti porodice Milošević?

Dragan Bujošević (FoNet, arhiva)

"U to vreme je vlada Koštunice zavisila od podrške socijalista. Ta vlada je bila ucenjivana i morala je da plaća danak socijalistima. Tako da mislim da je to bila zajednička akcija vlade Koštunice i vlade u Moskvi", kaže Dragan Bujošević, novinar nedeljnika NIN.

O povlačenju jedine tužbe protiv Marka Miloševića, podignute zbog napada motornom testerom, za emisiju B92 Istražuje ekskluzivno govori Zoran Milovanović, koji je o tom događaju više puta menjao iskaz.

Ekipa emisije B92 Istražuje otkriva koji su sve političari, sudije i tužioci pomagali u odustajanju od tužbi protiv najpoznatijih ruskih azilanata, ko je i na koji način pomogao da dobiju taj status u Rusiji, gde danas žive i od čega.

Emisija će podsetiti i na sudske postupke koji su u toku, na one koji i pored krivičnih prijava nikada nisu pokrenuti, ali otkriva i nove slučajeve o kojima žrtve do sada nisu smele da govore.

Malovićeva: Zahtev poslat početkom marta

Državni sekretar Ministarstva pravde Snežana Malović, reagujući na informaciju da rusko državno tužilaštvo nije dobilo zahtev za ekstradiciju udovice i sina Slobodana Miloševića, ponovila je da je to ministarstvo početkom marta nadležnim organima Rusije diplomatskim putem uputilo taj zahtev.

Ona je objasnila da je Ministarstvo spoljnih poslova dokumentaciju dostavilo ambasadi Srbije u Moskvi, koja ju je predala Ministarstvu spoljnih poslova Rusije, a oni zahtev treba da dostave nadležnom ruskom organu koji odlučuje o ektradiciji okrivljenih i osuđenih osoba.

Malovićeva očekiuje da će nadležni ruski organi u skorije vreme doneti odluku o zahtevu Srbije za ekstradiciju Marka Miloševića i Mirjane Marković, udovice i sina Slobodana Miloševića.

Predstavnica za štampu kancelarije Ruskog državnog tužilaštva Tatjana Černiševa izjavila je da ta institucija još nije dobila zahtev za ekstradiciju Mirjane Marković i Marka MIloševića.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.