Auto-put Beograd-Bar prioritet, do proleća gotova deonica do Čačka

Izvor: BKTV News, 03.Feb.2017, 14:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Auto-put Beograd-Bar prioritet, do proleća gotova deonica do Čačka"

Bitno je spojiti Srbiju i Crnu Goru auto-putem, za šta je potrebna zajednička saradnja, rekao je premijer Vučić koji je danas domaćim crnogorskom kolegi Dušku Markoviću .

Kako je rekao, plan je da auto-put ide trasom- Beograd- Podgorica- Bar, i da će deonica tog puta do Čačka, u dužini od 120 kilometara, biti gotova do proleća.

"Posebno je važna deonica Požega - Boljare, prilično je teška i veoma je skupa“, rekao je Vučić.

Prema njegovim >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << rečima, Srbija je veoma zainteresovana za taj projekat i to je "jedna od suštinskih stvari na kojima ćemo raditi u narednom periodu“.

Vučić je na zajedničkoj pres konferenciji sa crnogorskim kolegom rekao da je od suštinske važnosti i izgradnja auto-puta Beograd-Podgorica-Bar i da će deonica tog puta do Čačka, u dužini od 120 kilometara, biti gotova do proleća.

Vučić je rekao da su današnji razgovori su imali za cilj da dinamizuju i unaprede međusobne, a posebno ekonomske i trgiovisnke razmene i izneo podatak da je prošle godine trgovinska razmena iznosila skoro 710 miliona evra i sa rastom od 6,2 odsto u odnosu na prehthodnu godinu i dodao da veruje da će taj trend i da se nastavi.

Vučić:Posebno cenimo što je Marković prvo posetio Srbiju

Premijer Vučić istakao je da je Crna Gora za Srbiju partner i prijatelj i izrazio posebno zadovoljstvo što je novi crnogorski premijer Duško Marković izabrao Srbiju za prvu posetu inostranstvu.

"To mnogo znači Srbiji i izuzetno poštujemo tu odluku", naglasio je Vučić na početku sastanka delegacija dve zemlje.

Crna Gora je za Srbiju partner i prijatelj, ali postoji prostora da se saradnja dalje unapredi, rekao je Vučić.

S tim u vezi je kazao da je moguće uvećati trgivinsku razmenu, saradnju u oblasti infrastrukturnih radova, to jest povezivanje zemalja.

Takođe je naveo da postoji mogućnost saradnje i u privlačenju turista, pre svega iz Srbije za Crnu Goru, ali i obratno.

"Odluku Crne Gore o NATO ne doživljavamo kao pretnju"

Crna Gora je na putu da postane članica NATO, Srbija to nije i čuva svoju neutralnost, ali crnogorske odluke ne doživljava kao pretnju, poručio je Vučić.

Premijer rekao da Srbija želi da očuva svoju vojnu neutralnost, ali da apsolutno razume i poštuje nameru Crne Gore da se pridruži zapadnom vojnom savezu.

"Poštujemo suverene odluke Crne Gore, kao što Crnogorci poštuju odluku Srbije da bude vojno neutralna. to je međusobno poštovanje i korektan odnos, svako ima pravo da donosi odluke, a mi njihove ne odžovljavamo kao pretnju", istakao je Vučić.

Vučić je takođe rekao da je saradnja dve zemlje na planu evropskih integracija izuzetno dobra, da to, iako retko tako nešto priznaje, kaže i ministarska Jadranka Joksimović, a premijer je posebno istakao značaj zajedničkih napora koje dve zemlje čine da se približe evorpskim vrednostima.

Kako je naveo, Srbija i Crna Gora imaju dobru saradnju na evropskom putu, a ta se saradnja odvija i u okviru Berlinskog procesa, u okviru kojeg predstoje sastanci Sarajevu a zatim i glavni, u Trstu u julu.

Takođe, dve zemlje će razvijati saradnju i u okviru grupe 16+1 sa Kinom, naveo je premijer i dodao da bi unapređenje saradnje dve zemlje bilo dobro za obe države, ali i ceo region, kako bi se pokazalo da ne postoje samo problemi, već i konkretna i dobra saradnja.

"Najbolji odnosi, ali svako mora da gleda svoje interese"

Premijer Crne Gore Duško Marković ocenio je da su u ovo trenutku bilateralni odnosi Srbije i Crne Gore najbolji ne samo u poslednjih deset, već poslednjih 20 godina i dodao da Podgorica ne donosi odluke protiv drugih, ali mora da gleda svoje interese.

On je na konferenciji za štampu nakon susreta sa srpskim premijerom, kazao da se Srbi u Crnoj Gori, kao i značajan broj Crnogoraca ne slažu sa politikom vlade, ali da političari moraju da gledaju u budućnost.

Odgovarajući na pitanje vezano za odluku o priznavanju nezavisnosti Kosova, Marković je podvukao da svaka odluka Crne Gore nije bila usmerena protiv Srbije, jer da je tako ne bi bio u poseti Beogradu.

"Imamo zajedničku istoriju, ali sada moramo da donosimo samostalne odluke koje se ne poklapaju uvek. Dobro je, mejdutim, da o tim odlukama uvek razgovaramo. S pažnjom prihvatamo svaku sugestiju koja dolazi prema crnogorskoj vladi. Praktikovaćemo u budućnosti da na vreme svaku odluku iskomuniciramo, da se ne bi stvarao vakuum, koji bi drugi mogli da iskoriste", naglasio je on.

Marković je kazao da nije slučajno što je odlučio da prva bilateralna poseta bude upravo u Srbiji i da bi bilo neprirodno kada ne bi bilo tako i crnogorski premijer planirao drugu destinaciju za prvu posetu.

Preneo je da je sa srskim premijerom imao sadržajne i otvorene razgovore, koji su obostrano korisni, te dodao da će Crna Gora na svim pitanjima raditi posvećeno, jer se radi o neviđenim prilikama za ekonomije dve zemlje, kao i kvalitet života građana.

Nastavak na BKTV News...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.