Austrijski ministar o blokadi Bugrske i Rumunije: Šengen ne funkcioniše, imamo 75.000 iregularnih migranata; Mađarska: Bugarska i Rumunija zaslužile Šengen

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 09.Dec.2022, 10:09

Austrijski ministar o blokadi Bugrske i Rumunije: Šengen ne funkcioniše, imamo 75.000 iregularnih migranata; Mađarska: Bugarska i Rumunija zaslužile Šengen

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner rekao je da je glasao protiv prijema Bugarske i Rumunije u Šengen zato što Šengen trenutno ne funkcioniše.

"Da nije tako ne bi u Austriji imali 75.000 neregistrovanih iregularnih migranata. Predložio sam da se pristup odloži, kao i da, na primer, u septembru ponovo glasamo. Nakon te faze moći ćemo da kažemo da li se nešto dogodilo, da li su mere koje je najavila Evropska komisija u svom akcionom planu pretočene u delo. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << Papir trpi sve, mere su potrebne", objasnio je Karner bečkom dnevniku "Standard.

Na konstataciju da manji broj migranata, koji traže azil u Austriji dolazi preko Rumunije, a veći deo preko Srbije i Mađarske, kao i da je Rumunija ljuta zbog delovanja Austrije, Karner je rekao da je i on ljut.

"Ljut sam zbog načina na koji se radilo, da se praktično preko noći pravni akt našao na stolu. Već duže od jedne decenije razgovaramo o proširenju Šengena. I sada, odjednom, dobili smo to, bez pripreme stanovništva na pitanja da li to donosi više bezbednosti ili rizik", dodao je Karner.

Desničari se "zalepili" ispred izbegličkog centra

Aktivisti desničarske grupacije "Poslednja generacija za remigraciju" zalepili su svoje ruke ispred ulaza u prihvatni centar za izbeglice u Trajskirhenu.

Takođe su nosili transparent sa porukom "Pobuna protiv izumiranja Austrijanaca".

Za akciju, po uzoru na klimatske aktiviste, odgovoran je šef desničarskih "Identitarista" Martin Selner.

Inače desničari su 25. novembra odeveni u paravojne uniforme, i sa maskama na glavi, na kratko blokirali ulaz u prihvatni centar za migrante.

Negirao je da predstojeći izbori u pokrajini Donjoj Austriji, koji su važni za Narodnu partiju (OVP) čiji je član, ima veze sa vetom na širenje Šengena.

"Imamo najveći broj izbeglica od 1956. Bolje rečeno ilegalnih migranata, jer znamo da su većina ekonomske izbeglice. To ne mogu da ignorišem. To su činjenice sa kojima mora da se bavi ministar", rekao je on.

Nemačka bezuspešno vršila pritisak na Austriju

Austrija je za blokadu pristupa Bugarske i Rumunije Šengenu imala podršku Holandije, dok su, prema pisanju austrijskih medija, Nemačka i Luskemburg pokušale da izvrše pritisak da do veta ne dođe.

Ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner, na jučerašnjem sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, blokirao je pristup Bugarske i Rumunije Šengenu, uz obrazloženje da Šengen ne funkcioniše na šta ukazuje ogroman broj tražioca azila.

Karner je ostao čvrst u stavu zvaničnog Beča trazeći da se konačno zaštiti spoljna granica EU i drastično smanji broj ilegalnih migranata. Tim povodom Austrija je predala plan od pet tačaka EU.

Ključni zahtev je da se usvoji pravilnik za proterivanje, odnosno readminisiju osoba koje nemaju pravo na azil.

Uz to Beč, prema danskom uzoru, želi da se omoguće postupci za rešavanje molbi za dobijanje azila u trećim državama, te da se olakša oduzimanje statusa azila osobama koje su počinile krivično delo.

Takođe, Austrija traži od Evropske komisije da uspostavi pilot projekat za brže rešavanje molbi za azil na spoljnoj granici.

Sijarto: Bugarska i Rumunija su zaslužile da uđu u Šengen

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto rekao je da je Rumuniji i Bugarskoj trebalo dozvoliti da se pridruže Šengenskoj zoni jer naporno rade na zaštiti svojih granica i učinile su mnogo kako bi obuzdale ilegalnu migraciju.

Sijarto je, u objavi na Fejsbuku, napisao da je Hrvatskoj dodeljen status zemlje Šengena, dok su Rumunija i Bugarska odbijene iako su zaslužile taj status .

Kako je napisao, odbijanje je posledica veta koje su uložile Austrija i Holandija, dok su "svi ostali podržavali" da Bugarska i Rumunija uđu u Šengen.

Sijarto je kritikovao "ćutanje medija, briselske birokrate i ministre liberalnih vlada" koji nisu, kako je rekao, kritikovali veto Austrije i Holandije, za raziliku od stavova mađarske vlade koji su u poslednje vreme napadani.

"Ako centralnoevropske zemlje na ovaj način koriste veto, to je kraj sveta i uništavanje evropskog jedinstva, ali kada veto koriste države zapadne Evrope onda je to u redu, zaključio je Sijarto.

Rumunija pozvala svog ambasadora u Beču na konsultacije

Zbog veta Austrije na proširenje Šengena, Rumunija je danas pozvala svog ambasadora u Beču na konsultacije.

Prethodno je ambasadoru Austrije u Bukureštu uručena protestna nota zbog neprijateljskog ponašanja Austrije.

Sada se Rumunija odlučila na dalji drastičniji diplomatski korak kojim signalizira zahlađenje odnosa dve zemlje.

Ambasador Rumunije u Austriji Emil Hurezeanu pozvan je na konsultacije u Bukurešt.

Ministarstvo spoljnih poslova Rumunije nije saopštilo koliko će vremena ambasador biti na konsultacijama.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...


Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.