Austrija podržava evropsku perspektivu Srbije

Izvor: S media, 29.Maj.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija podržava evropsku perspektivu Srbije

Austrija u potpunosti podržava evropsku perspektivu Srbije, naglasio u Beču ministar odbrane te zemlje Norbert Daraboš, posle razgovora sa srpskim kolegom Draganom Šutanovcem.

"Austrija, kako vlada, tako i stanovništvo, pozdravljaju i podržavaju evropsku perspektivu Srbije, koju smatramo važnim faktorom stabilnosti u regionu, i zato će Austrija, u skladu sa svojim mogućnostima, podržati put Srbije u Evropsku uniju.

Srbija je kao značajan faktor stabilnosti >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << ključ za savladavanje izazova u čitavom regionu zapadnog Balkana", poručio je on na zajedničkoj konferenciji za štampu.

Daraboš je rekao da je sa Šutanovcem razgovarao o aktuelnom stanju u regionu, ali i dobroj saradnji Austrije i Srbije.

"Važno je da smo danas, ali i u ranijim razgovorima, videli da je srpska vojska počela proces transformacije koji vodi u pravcu nove orijentacije i modernizacije. Taj proces je i od politickcog značaja. Za nas kao članicu EU je važno da registrujemo taj proces refomi jer on doprinosi daljoj evropskoj integraciji Srbije", istakao je austrijski ministar.

"Pored razgovora o stanju vojski i procesu transformacije, za nas je bilo važno proceniti sveukupno stanje u svetu, ali i Srbije u evropskom kontekstu", dodao je on, ocenivši drugu posetu ministra odbrane Srbije Austriji "važnim signalom odličnih bilateralnih odnosa i proevropskog kursa Srbije".

"Sve mere koje podstiču internacionalizaciju srpske vojske podržavamo i pozdravljamo", istakao je Daraboš.

On je kazao da je Srbija najvažniji partner austrijskoj vojsci u jugoistočnoj Evropi i naveo brojne bilateralne kontakte, kojih će samo u ovoj godini biti 42.

"Intenzivno saradjujemo sa Srbijom i dogovorili smo dalje intenziviranje saradnje", rekao je austrijski ministar, dodajući da bilateralna saradnja obuhvata oblasti logistike, medjunarodne misije, vojno-medicinski sektor, vojnu obuka.

Dve vojske teže i ka saradnji u oblasti virusološko-toksičko-hemijske odbrane. S tim u vezi je već bilo više razgovora na ekspertskom nivou oko izgradnje centra za civilnu zaštitu u Kruševcu, naveo je Daraboš.

Šutanovac je istakao da je Austrija je jedan od najznačajnijih stranih partnera Srbije, a posebno Ministarstvo odbrane, odnosno armija, podsećajući da je Austrija jedan od najvećih investitora u privredu Srbije.

"Složio sam se da delimo zajednički vrednosni prostor, ali i da želimo da delimo zajednički sistem vrednosti", dodao je on.

"Kao što je Vojska Srbije u transformaciji, austrijska armija je odmakla u tome i primer nam je kako može kvalitetno da se transfomirše jedna vojska. Utoliko su nam sva iskustva dobrodošla i želimo da ih koristimo", naglasio je Šutanovac.

On je rekao da je infromisao sagovornike tokom boravka u Austriji o prioritetima sistema odbrane Srbije, navodeći da su to, pre svega, saradnja u regionu, partnerstvo kroz Partnerstvo za mir, kao i bilateralno partnerstvo sa zemljama u regionu.

"Upoznao sam ih o našim aktivnostima vezano za učešće u mirovnim operacijama, kao i reformama koje obavljamo u sistemu odbrane, pre svega, u sistemu vojnog školstva i zdravstva", objasnio je ministar odbrane Srbije, dodajući da je završetak potpune transformacije vojske njena profesionalizacija.

"Razgovarali smo i o saradnji u oblasti odbrane od pretnji na Balkanu, i ubedjeni smo da u tom cilju treba da saradjujemo svi u regionu. Za nas je veoma važna i saradnja u u oblasti vojne privrede. Austrija ima odlično razvijenu vojnu industriju i želeli bi da, kroz džoint-venčer projekte učestvujemo u proizvodnji tih proizvoda", rekao je Šutanovac.

On je dodao da očekuje da će ove godine biti veliki broj zajedničkih aktivnosti i izrazio veliko zadovoljstvo što je Ministarstvo odbrane Austrije prihvatilo učešće na er-šou u Srbiji.

"Za nas taj er-šou ima veliki simbolični značaj i važno je da sve prijateljske zemlje koje su dobile poziv učestvuju, rekao je Šurtanovac.

Šutanovac se tokom dvodnevne radne posete Austriji sastao u Beču sa predsednikom Austrije Hajncom Fišerom, predsednikom Privredne komore Kristofom Lajtlom i predsednikom odbora austrijskog parlamenta za bezbednost Ginterom Fihtenbauerom.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.