Izvor: B92, 19.Jun.2008, 02:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija opet o izručenju Ašnera

Beograd -- Državno tužilaštvo u austrijskom gradu Klagenfurtu ponovo će se baviti zahtevom Hrvatske za izručenje Milivoja Ašnera, osumnjičenog za ustaške zločine.

On se tereti za ratne zločine nad Jevrejima, Srbima i Romima tokom Drugog svetskog rata. U Austriji ne postoji politička volja da se ratni zločinci izvedu pred sud, kaže za B92 Efraim Zurof, lovac na naciste.

Za četvrtog čoveka sa liste najtraženijih ratnih zločinaca, koga Austrija odbija da >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << izruči, tvrdeći da je previše star i bolestan za suđenje, mediji su se zainteresovali nakon što ga je britanski "San" snimio u jednom bečkom restoranu gde je, kako pišu, bučno navijao za hrvatsku fudbalsku reprezentaciju.

Tužilaštvo u Klagenfurtu naložilo je policiji da proveri slučaj i pribavi najnovije podatke o zdravlju 95-godišnjeg Ašnera, koji se tereti za ubistva, zlostavljanja i slanja u koncentracione logore Jevreja, Srba i Roma iz NDH.

Dosadašnji nalazi sugerisali su da je ostareli Ašner oboleo od Alchajmerove bolesti, da se teško kreće i komunicira, na osnovu čega je sud zaključio da je nesposoban za suđenje i izručenje Hrvatskoj, koja ga traži.

Novinar britanskog tabloida "San" opisao ga je, međutim, kao lucidnog i snažnog starca, koji se uz piće družio sa navijačima hrvatske reprezentacije, a to je potkrepio i fotografijama.

"Iza odluke da Ašner ne bude izručen stoji politika", kaže za Efraim Zurof, direktor izraelskog Centra "Simon Vizental". "Bio sam zapanjen kada sam video fotografije, mada moram priznati da nisam bio iznenađen", kaže on.

"Mi pokušavamo već godinama da Ašnera izvedemo pred sud. Ja znam tačno gde on živi, šta radi i znam da je mnogo boljeg zdravlja nego što to misli sud u Austriji. Nije tačno da je lošeg zdravlja i previše star", kaže on.

Ašner: Ne sećam se

Nakon pisanja britanskog lista "San" da im je Ašner dao izjavu, Milivoj Ašner danas navodi da se ne seća se da je dao intervju "Sanu", u kojem je rekao da želi da se pojavi pred hrvatskim sudom i dokaže da je nevin.

"Sa mnom niko nije razgovarao", tvrdi Ašner za austrijski dnevnik "Klajne cajtung" i dodaje da nije uopšte ustanovio da postoji međunarodno medijsko interesovanje za njim poslednjih dana. "O tome ništa ne znam", kazao je on.

"Ja sam od nadležnog suda u Klagenfurtu tražio da Ašnera pregleda nezavisni lekar, koga bi izabrao Centar 'Simon Vizental', ali je taj zahtev odbijen", kaže on.

"Stvar je veoma jasna, gotovo da ne postoji politička volja u Beču da se ratni zločinci izvedu pred sud i zato, ako postoji neki izgovor da se ništa ne čini, oni ga rado koriste", smatra on.

"Nadam se da će medijska pažnja koju je ceo slučaj izazvao biti bruka za Austriju i da će morati da razmisle o promeni svog stava", kaže Zurof.

Austrijski analitičari smatraju da Ašner ima podršku u Austriji i podsećaju da je ekstremni desničar Jerg Hajder, poglavar Koruške, izjavio da "mu treba omogućiti da ostatak života provede u Austriji jer ga tamo svi cene".

Izručenje neke osobe sudovima drugih zemalja je odluka na koju, osim suda, može da utiče i politika, kaže Dušan Ignjatović, direktor Kancelarije za saradnju sa Hagom.

"Postoji, dakle, jedna diskreciona ocena izvršne vlasti, koja je u svim, ja bih rekao, sistemima ostavljena na kraju, da bi, eto, izvršna vlast na kraju rekla", kaže on.

"Jer, pitanje ekstradicije nije strogo pravno pitanje, ono je u mnogim situacijama i političko pitanje, tako da je izvršna vlast u mnogim državama ne samo kontinentalnog sistema, nego i anglosaksonskog sistema, ostavila za sebe na kranju konačnu odluku da li nekog treba izručiti ili ne", dodaje Ignjatović.

Ašner, bivši šef ustaške policije u Požegi, izjavio je da je spreman da se suoči sa optužbama i da nema nikakve veze sa zločinima. Ipak je posle rata pobegao u Austriju, a u Hrvatsku je dolazio povremeno, kako je govorio, kao prijatelj Franje Tuđmana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ašner: Ne sećam se intervjua

Izvor: Mondo, 19.Jun.2008

Milivoj Ašner (95), optužen za ratne zločine počinjene tokom Drugog svetskog rata nad Jevrejima i Srbima, koji sada živi u Austriji i čije izručenje traže hrvatske vlasti, ne seća se da je dao intervju britanskom listu "San" u kojem je rekao da želi da se pojavi pred hrvatskim sudom i dokaže...

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.