Austrija neće izručiti Divjaka

Izvor: B92, 07.Mar.2011, 11:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija neće izručiti Divjaka

Beč -- Ministar inostranih poslova Austrije Mihael Špindeleger izjavio da njegova zemlja neće izručiti bivšeg bosanskog generala Jovana Divjaka Srbiji.

Divjak je uhapšen u četvrtak uveče na bečkom aerodromu Švehat.

"Prema našim ekspertima za međunarodno pravo, izručenje Srbiji je nezamislivo", objasnio je šef diplomatije u izjavi bečkom dnevniku "Kurir".

U Beču je istovremeno saopšteno da ministar neće, kao što je ranije bilo planirano, danas otputovati >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u posetu Sarajevu, navodno zbog bolesti.

Otkazivanje posete je veoma osetljivo, posebno zbog sučaja Divjak, pa je šef bosanske diplomatije Sven Alkalaj u telefonskom razgovoru dogovorio sa svojim kolegom susret u što skorijem terminu, izjavio je Špindelegerov portparol.

Ministri dveju zemalja će se narednih dana sastati u Beču ili Sarajevu.

Istovremeno, austrijska štampa piše, pozivajući se na diplomatske krugove, da je hapšenje penzionisanog generala Armije BiH, proizvod "greške u komunikaciji".

Međunarodnu poternicu za Divjakom, raspisanu na zahtev Srbije je, kako izveštaj agencije APA prenose austrijski mediji, "Interpol zapravo već odavno trebalo da anulira".

To je, kako se dodaje, trebalo da bude urađeno između ostalog i zato što je "u vezi sa istim slučajem, napadom iz 1992.godine, već došlo do presedana kada je u Londonu uhapšen nekadašnji bosanski predsenik Ejup Ganić".

Podsetimo, penzionisani general Armije BiH Jovan Divjak, optužen za ratne zločine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu u maju 1992, uhapšen je na aerodromu u Beču u četvrtak, na osnovu poternice koju je za njim raspisalo pravosuđe Srbije. On je smešten u ekstradicioni pritvor do konačne odluke, a zbog njegovog hapšenja održani su protesti u Sarajevu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.