Izvor: B92, 17.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Austrija i Rumunija hrabre Srbiju

Beograd -- Danas se nastavljaju posete evropskih zvaničnika Srbiji, a u Beogradu je ministarka spoljnih poslova Austrije Ursula Plasnik.

Austrija nastavlja da ohrabruje Srbiju na putu ka EU, rekla je Ursula Plasnik. Ona je posle susreta sa predsednikom Srbije Borisom Tadićem istakla da je neophodno i da postoji posvećenost građana Srbije evropskim integacijama. U poseti Beogradu bio je i rumunski premijer Trajan Basesku.

Austrija će pomoći u projektu zapošljavanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << mladih, u restrukturiranju ekonomije i podsticaće korišćenje mogućnosti koje nudi Evropa. Prošla su vremena pritiska i sada dolaze godine ponuda, kaže Ursula Palsnik.

"Austrija veruje u Srbiju i mi smo spremni da nastavimo sa ohrabrivanjem Srbije na njenom putu ka evropskim integracijama. Ja sam to juče jasno naglasila u austrijskom parlamentu, kada smo predstavili novi program nove vlade u Beču", kaže ona.

"To je nastavak naše politike i to je poenta moje posete Srbiji. Inače, ovo je moja prva politička poseta u inostranstvu nakon što sam ponovo izabrana za ministarku spoljnih poslova Austrije", rekla je ona.

Predsednik Boris Tadić je, kao i u susretima sa evropskim zvaničicima koji su prethodnih dana bili u Beogradu, istakao da je za Srbiju od posebne važnosti evropska perspektiva zemlje, posebno jer se Srbija suočava sa velikim izazovima – dovršenjem saradnje sa Hagom i budućim statusom Kosova.

"Mi računamo na podršku Austrije, kao što smo je imali tokom austrijskog predsedavanja Evropskoj uniji", rekao je Tadić. "U politici je važno da iskažete jasan stav. Potpuno je logično da EU iskazuje stav da želi proevropski orijentisane političke snage na vlasti u Srbiji. I to je interes Evropske unije", rekao je on.

"Ako mi dozvolite da se malo našalim sa ovom našom situacijom – kada bismo imali tu snagu, ja bih želeo da imamo prosrpske snage u EU na vlasti", rekao je Tadić.

I predstavnici Evropske komisije danas su ohrabrivali glasače u Srbiji da izađu na izbore i pokažu da zemlja ima evropsku perspektivu, o čemu možete čitati u posebnoj vesti.

Koštunica i Plasnikova: Dobri odnosi

Srpski premijer Vojislav Koštunica i austrijska šefica diplomatije Ursula Plasnik ocenili su da Srbija i Austrija imaju dobre odnose i posebno su istakli značaj ekonomske saradnje dve zemlje, saopštila je Vlada Srbije.

Koštunica je na sastanku u Beogradu istakao da rešenje za Kosovo i Metohiju treba tražiti u okviru međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija, čiji je osnovni princip nepovredivost suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

On je naglasio da je suštinska autonomija za Kosovo, u okviru granica Srbije, rešenje koje se zasniva na poštovanju međunarodnog prava i koje uvažava evropske standarde.

Predsednik Vlade Srbije ukazao je da održivo rešenje za Kosovo i Metohiju može da se pronađe jedino kroz kompromis i istakao da se do kompromisa može doći samo kroz pregovore, a kojih poslednjih šest meseci nije bilo.

Kako se navodi, Koštunica je dodao da je održan jedan jedini sastanak u Beču na kojem je bio prisutan specijalni izaslanik generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Marti Ahtisari.

Inače, Bojan Pajtić i Ursula Plasnik potpisali su danas sporazum o dodeli finansijskih sredstava za privredni razvoj Vojvodine. Predsednik Izvršnog veća Vojvodine i ministarka inostranih poslova Austrije potpisali su sporazum vredan pet miliona evra, a sredstva će biti iskorišćena za dalju izgradnju vojvođanskih institucija, kao i za unapređenje ukupnog socijalno-ekonomskog okruženja.

I Rumunija podržava Srbiju ka EU

Predsednik Rumunije Trajan Basesku rekao je danas u Beogradu, posle razgovora sa srpskim kolegom Borisom Tadićem, da je veoma važno za evropsku persektivu Srbije da posle izbora na vlasti ostanu demokratske snage.

"Mislimo da je veoma važno da nakon izbora na vlasti ostanu demokratske snage", rekao je Basesku, govoreći o težnjama Srbije ka evroatlantskim intergacijama.

On je naveo da će Srbija postati članica Evropske unije "kada to poželi", odnosno, kada građani i političari Srbije razmisle dobro o standardima Unije i njihovom zadovoljavanju, i naveo da mora postojati "želja Srba" da te standarde ispune.

"Ubeđen sam... da će vlada posle izbora biti kredibilan partner, biće vlada koja će efikasno moći da podrži interese ove zemlje", rekao je Basesku.

Predsednik Tadić je čestitao Rumuniji ulazak u Evropsku uniju i rekao da je ta zemlja najbolji primer "koliko država i građani imaju od tog članstva".

Merkelova: Stabilnost samo kroz EU

Angela Merkel kaže da jedino evropska perspektiva zemalja zapadnog Balkana donosi stabilnost regionu.

Obrazlažući u Evropskom parlamentu u Strazburu program nemačkog šestomesečnog predsedništva, savezna kancelarka je ocenila da neće moći da se obezbedi stabilnost zapadnog Balkana ako zemlje tog regiona ne budu imale evropsku perspektivu.

"Stabilnost na zapadnom Balkanu je u našem zajedničkom interesu. I dodajem: bez evropske perspektive za zemlje zapadnog Balkana, te stabilnosti neće biti", rekla je kancelarka.

Angela Merkel je najavila i da će "Evropska unija na Kosovu odgovarajućim merama pratiti sprovođenja rešenja statusnog pitanja". Istovremeno je rekla i da daljeg širenja EU ne može da bude bez usvajanja evropskog ustava.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.