Artemijevi monasi ipak pred sudom

Izvor: S media, 25.Avg.2010, 23:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Artemijevi monasi ipak pred sudom

Eparhija raško-prizrenska pokrenula postupak protiv monaha vernih episkopu Artemiju.

Crkveni sud Eparhije raško-prizrenske pokrenuo je postupak protiv monaha vernih penzionisanom episkopu Artemiju. Ovaj organ SPC pozvaće sve kaluđere koji su napustili svoje manastire da pred sudom i crkvenim tužiocem daju iskaze.

Prema saznanjima "Novosti", crkveni tužilac već je dobio nalog da prikupi dokaze neophodne za suđenje monasima. Na >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << dnevnom redu crkvenog suda u prvom redu biće utvrđivanje krivice igumana manastira iz kojih su otišli. Očekuje se da postupak bude okončan i sankcije izrečene najkasnije u sledeća dva meseca.

SPISAK

Svoje manastire u Raško - prizrenskoj eparhiji napustilo je tokom avgusta još petoro monaha i monahinja. U druge eparhije otišla su dva kaluđera iz Dubokog potoka, dve monahinje iz manastira Gračanica i Ulije kod Leposavića i jedan monah iz Đurđevih stupova. Većina njih se pridružila "odmetnutim" monasima u čačanskom selu Loznica i selu Ljuljaci kod Kragujevca.

U međuvremenu odbeglim monasima otvorenim pismom obratio se mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije, pod čijom je privremenom upravom Eparhija raško-prizrenska. On ih je u pismu pozvao da se vrate u svoje svetinje, podsećajući ih da je vernost manastiru, monaškoj obitelji i eparhiji među osnovnim monaškim dužnostima.

Privremeni administrator ukazuje i da spisak sa 82 imena monaha, monahinja i iskušenika koji su napustili svoje manastire u znak podrške vladiki Artemiju, nije istinit. Prema njegovim rečima, na njemu je veliki broj iskušenika, kaluđera koji su dobili blagoslov da se nasele na drugim mestima, kao i monasi koji nikada nisu ni bili kanonski primljeni u raško-prizrenskoj eparhiji.

Deo odgovornosti za ovakvo raspoloženje među monaštvom sa Kosova, Amfilohije pripisuje i penzionisanom vladici Artemiju.

- Episkop je prihvatio i potpisao odluke Svetog arhijerejskog sabora i Sinoda, pa čak i molbu da monahe pozove na povratak, ali je sve to činio na nimalo ubedljiv način. Kao da im kaže: ja vas pozivam, a vi nastavite putem kojim ste krenuli - ukazuje mitropolit crnogorsko-primorski.

R. Dragović

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.