Arno Gujon u poseti KCNS: O Srbiji sam znao ono što su znali moj otac i deda, a to je da je Srbija prijateljska zemlja

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 26.Nov.2020, 13:35

Arno Gujon u poseti KCNS: O Srbiji sam znao ono što su znali moj otac i deda, a to je da je Srbija prijateljska zemlja

Čuveni humanitarac, intelektualac i poštovalac srpskog naroda Arno Gujon sastao se danas u Kulturnom centru Novog Sada sa direktorom KCNS Bojanom Panaotovićem.

Panaotović je izrekao reči zahvalnosti gospodinu Gujonu za nesebičnu pomoć, ljubav i žrtvu koju čini za srpski narod. "Ne samo ova generacija Srba, već i buduća pokolenja visoko će ceniti Vaš nesebični rad", naglasio je Panaotović.

Gospodin Gujon je istakao da mu je čast što gostuje u KCNS i da >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je zapazio odličan kvalitet i gledanost Jutjub kanala KCNS. Arno Gujon će gostovati na predavanju koje se danas snima za Jutjub kanal KCNS čija je autorka dr Aleksandra Kolaković koja se intenzivno bavi francusko-srpskim odnosima i koja je redovni predavač u krovnoj ustanovi kulture u Novom Sadu.

Predavanje dr Aleksandre Kolaković na temu „O Francuskoj i Srbiji: razgovor sa Arnom Gujonom“ možete pogledati na zvaničnom Jutjub kanalu Kulturnog centra Novog Sada.

Razgovor sa Francuzom, Arnom Gujonom, velikim humanitarcem koji živi i radi u Srbiji, ima za cilj da osvetli nasleđe francusko-srpskih odnosa, kao i aktuelne odnose ove dve zemlje. Kroz analizu i komparaciju primera francusko-srpske saradnje iz prošlosti Gujonom ukazuje na posledice negativne medijske slike Srbije i Srba u francuskoj javnosti devedesetih godina prošlog veka, kao i na nastojanja da se obnovi ideja o večitom prijateljstvu.

Aleksandra Kolaković podsetila je na tradicionalno srpsko-francusko prijateljstvo i onaj najvažniji period ovog prijateljstva, period Velikog rata, kada je iskovano to bratstvo po oružju na koga se pozivaju i danas aktuelni političari i u Francuskoj i u Srbiji, i bez koga jedan razgovor o ove dve države ne može da protekne. Naime, radi se o periodu tokom 1915. godine kada je došlo do sloma Srbije koja je jedan deo pomoći i spasa pronašla u Francuskoj i njenim organizovanim medicinskim i vojnim misijama.

„O Srbiji sam znao ono što je znao moj otac i moj deda, a oni su znali da je Srbija prijateljska zemlja, da su Srbija i Francuska bile na istoj strani u Prvom svetskom ratu. Nismo mi poznavali Srbe, ali smo znali da su naše veze duboke i istorijske“, rekao je Gujon.

Gujon je u nastavku objasnio da je 2005. godine kada je prvi put bio na Kosovu i Metohiji slika koju je imao o Kosovu na osnovu onoga što je čuo u svojoj porodici dobila pravi oblik, jer je tamo, kako kaže, spoznao realnost.

Arno Gujon autor je knjige „Svi moji putevi vode ka Srbiji“ koja svedoči o teškom životu našeg naroda na Kosovu i Metohiji. Osnovač je humanitarne organizacije „Solidarnost za Kosovo“ koja ima za cilj da pomogne srpskom narodu i ostalim nacionalnim manjinama koje žive na Kosovu i Metohiji, a koja je od svog osnivanja do danas renovirala veliki broj škola, bolnica, porodilišta, domova zdravlja, narodnih kuhinja i pomogla socijalno ugroženim porodicama koje žive na Kosovu. Učesnik je akcije „Negujmo srpski jezik“ koja se bavi negovanjem i zaštitom srpskog jezika, pisma, opšte jezičke kulture i pismenosti i sa „Karavanom kulture govora“ u okviru te akcije obišao sve veće gradove u Srbiji: Beograd, Novi Sad, Kragujevac, Kikindu, Mionicu, Požarevac, Niš. Nosilac je mnogobrojnih odlikovanja i priznanja za svoj dugogodišnji humanitarni rad. Odlikovan je i najvišim crkvenim odlikovanjima, Ordenom Svetog Save i Ordenom Svetog vladike Nikolaja. Posetio je mnoge naše manastire na Kosovu i Metohiji, a u Visokim Dečanima koje je podigao kralj Stefan Dečanski krstio se i primio pravoslavlje.

Gujon je rekao da sad kada posmatramo odnose Srbije i Francuske možemo reći da se Francuska sada više interesuje za ove prostore i da je prirodno da ove dve zemlje sarađuju zbog istorije, kulture i veza koje postoje među njima.

„Kada Francuska bude bila u potpunosti svoja ona će i u potpunosti biti na strani Srbije i nadam se da će opet zajedno ispisati sjajne stranice naše zajedničke istorije“, zaključio je Gujon.

Celo predavanje možete pronaći na ovom linku.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.