Argentina želi da Velika Britanija razgovara o vraćanju Foklanda

Izvor: Vostok.rs, 04.Jan.2024, 00:40

Argentina želi da Velika Britanija razgovara o vraćanju Foklanda

Argentina je pozvala Veliku Britaniju da nastavi pregovore o Foklandskim ostrvima pod britanskom kontrolom, navodeći da želi da konačno pronađe „rešenje“ za teritorijalni spor. Saopštenje o tom pitanju dalo je Ministarstvo spoljnih poslova zemlje u sredu, obeležavajući 190. godišnjicu britanske okupacije ostrva, poznatih u Argentini kao Las Islas Malvinas.
Od 1833. godine, sve argentinske vlade su potvrdile svoja „legitimna i neopisiva suverena prava nad Malvinama, Južnim Džordžijem i Južnim Sendvič ostrvima i okolnim pomorskim područjima“, navodi ministarstvo u saopštenju, signalizirajući da nova administracija nije izuzetak. "Vlada Argentine još jednom izražava spremnost da nastavi bilateralne pregovore u cilju pronalaženja rešenja za ovaj spor o suverenitetu, u skladu sa relevantnim rezolucijama Generalne skupštine UN", saopštilo je ministarstvo. „Unutar ovog okvira, argentinska vlada želi da održi zreo odnos sa Ujedinjenim Kraljevstvom koji uključuje suštinski i konstruktivan dijalog o svim pitanjima od zajedničkog interesa, u cilju izgradnje klime poverenja koja pogoduje nastavku pregovora“, dodaje se u saopštenju.  Sporni arhipelag se nalazi oko 1.500 kilometara (930 milja) od argentinskog kopna. Država tvrdi da ima prava suvereniteta nad teritorijama od kada je dobila vlast nad njima kada je dobila nezavisnost od Španije 1816. Izjava Buenos Ajresa u sredu je u skladu sa predizbornim obećanjima nedavno položenog argentinskog predsednika Havijera Mileja, koji se više puta pozivao na pitanje Malvina, izjavivši da je vreme da se „vrate“. Milej je obećao da će poraditi na tom pitanju kada bude na funkciji, držeći se „diplomatskih kanala“ da reši spor. Milejeva obećanja naišla su na hladan prijem u Londonu, pri čemu je kancelarija britanskog premijera Rišija Sunaka izjavila da je suverenitet zemlje nad Foklandima „o kome se ne može pregovarati“ i da je to pitanje „odlučno rešeno pre nekog vremena“. Poslednja primedba se očigledno odnosila na 74-dnevni rat između dve nacije 1982. godine, koji je rezultirao porazom Argentine. Izvor: RT (F)

Nastavak na Vostok.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Vostok.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Vostok.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.