Argentina u MSP: Secesija Kosova preti poretku

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Dec.2009, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Argentina u MSP: Secesija Kosova preti poretku

HAG - Delegacija Argentine podržala je danas pred Međunarodnim sudom pravde u Hagu stavove Srbije da secesija Kosova predstavlja najgrublje kršenje međunarodnog prava i preti da uruši uspostavljeni međunarodni poredak, poručujući da se svetla budućnost jedne države ne može graditi na taj način.

Drugog dana rasprave pred 15 sudija MPS u Palati Mira, šef argentinske delegacije Susana Ruis Seruti upozorila je da će savetodavno mišljenje suda imati mnogo dalekosežnije >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << posledice od uticaja na pitanje Kosova.

Slučaj Kosova tretirati kroz stanje na terenu

Pre predstavnika Argentine sudijama MPS obratile su se delegacije Albanije i Nemačke i Saudijske Arabije koje su branile secesiju Kosova tvrdnjama da jednostrana deklaracija nezavisnosti nije protivna međunarodnom pravu, kao i pravom naroda na samoopredeljenje. Od njihovih predstavnika čulo se i da "secesija Kosova nema ništa sa međunarodnom pravom", jer ono ne reguliše secesiju, pa prema njihovom tumačenju, secesija nije zabranjena.

Predstavnica Nemačke delegacije Suzan Vasum-Rajner predložilaja je sudijama da slučaj Kosova tretiraju i cene kroz princip efektiviteta, odnosno stanja na terenu, takođe jednog od principa međunarodnog prava, navodeći da je baš on primenljiv na slučaj Kosova.

Dodala je da Kosovo ispunjava elemente državnosti - ima državotvorni narod, teritoriju i vladu, kao i da je ono sada nezavisna država, jer ju je priznalo 63 članice UN, kao i 109 članova MMF-a i Svetske banke, zaključila je Vasum Rajner.

Rezolucija 1244 isključila pravo na samoopredeljenje Ona je istakla da jednostrana deklaracija o nezavisnosti Kosova nije u saglasnosti sa međunarodnim pravom, da narušava teritorijalni integritet Srbije i posebno se osvrnula na kršenje rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, koja je ustanovila međunarodno administrativno i bezbednosno prisustvo i nije ukinula, niti je mogla ukinuti, suverenitet Srbije nad Kosovom.

"Upravo je ta rezolucija isključila pravo na samoopredeljenje, koje ističu branioci nezavisnosti, propisujući da će se status pokrajine odrediti pregovorima i kompromisnim rešenjem koje mora da odobri donosilac rezolucije Savet bezbednosti", navela je Serutijeva.

Ona je ocenila da je jednostrana deklaracija nezavisnosti nastala u "koordiniranoj akciji privremenih instucija na Kosovu i država koje su ih u tome podržale".

Prema njenim rečima, te države su prihvatile Kosovo kao državu pre nego što je došlo do secesije, a posle priznanja su nastavile da tvrde da je nezavisnost najbolje rešenje.

"Apsolutno ništa ne dozvoljava pokrajini secesiju od države, a privremene kosovske institucije su to uradile", navela je Serutijeva ističući da se taj potpuno nezakoniti čin ne može naknadno konvalidirati.

Srbi iznenadili suparnike

Na raspravi pred Međunarodnim sudom pravde albansku stranu i sudije zatekla je činjenica da se srpski tim pozvao na ljudska prava, jer je upravo to kao argument želela da koristi Priština, piše "Blic".

"Srpski tim osudio je kršenje ljudskih prva na Kosovu 1998. i 1999. godine, ali je postavio i pitanje kakvo je stanje ljudskih prava bilo 1999. godine i kakvo je sada. Postavljeno je pitanje da li je aktuelna situacija sa ljudskim pravima na Kosovu takva da ono zaslužuje nezavisnost", naveo je izvor beogradskog lista blizak srpskom timu.

Drugi značajan potez delegacije iz Beograda je to da su juče na početku suđenja izvukli kao argument da će odluka Međunarodnog suda, ipak, imati uticaja na sve buduće slučajeve u svijetu.

Iako su zemlje koje podržavaju nezavisnost Kosova očekivale da će srpski tim argument istaći kasnije, odlučeno je da se, ipak, istakne i to viđenje problema i tako podigne ulog u procesu pred Međunarodnim sudom pravde, navodi list.

"Blic" piše da se uoči rasprave pred Međunarodnim sudom pravde okupila grupa kosovskih Albanakca koja je skandirala uvrede na račun šefa srpske delegacije Dušana Batakovića i ministra inostranih poslova Srbije Vuka Jeremića.

Grupa kosovskih Albanaca skandirala je: "Bataković rasista", "Jeremić fašista" i "Isti ste kao Milošević", navodi list.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.