Đelić: Srbija podnosi aplikaciju za EU do jula

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 03.Feb.2009, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Đelić: Srbija podnosi aplikaciju za EU do jula

BEOGRAD - Potpredsednik vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je da će Srbija podneti kandidaturu za članstvo u Evropskoj uniji za vreme predsedavanja Češke Unijom, koje se završava 30.juna, a da će se "odlučujući koraci" ka "beloj šengen listi" desiti u drugoj polovini godine.

"Češka koja predsedava EU nam je poručila da bi oni tu aplikaciju Srbije pozitivno prihvatili. Radićemo na tome da takav stav Češke bude konsenzus u EU", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << je Đelić u intervjuu za "Večernje novosti".

Na primedbu šta nam znači ta kandidatura kada nam Holandija ne dozvoljava nastavak evropskih integracija, Đelić je rekao da "bismo mogli da formalno dobijemo status kandidata vrlo je važno da bar nekoliko meseci imamo primenu S S P".

"Zbog toga je dobra odluka što smo krenuli u jednostranu primenu tog sporazuma. Ali, najvažnije je da što pre završimo saradnju sa Haškim tribunalom", naglasio je potpredsednik vlade.

Đelić je potvrdio da je realno obećanje da će Srbija 2014. ući u EU, "ali su za građane u ovom trenutku radna mesta i "beli šengen" važniji od datuma ulaska u EU".

On je navajvio da ćemo imati četiri takve misije u sledeća tri meseca, koje će na prepad kontrolisati granične prelaze i stanje u policiji. "Njihov cilj je da utvrde da li je to što Srbija radi da bi dospela na belu šengensku listu istina ili marketing. A u maju će EK pripremiti izveštaj o Srbiji i zapadnom Balkanu", rekao je on.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Poslanicima preči TV prenosi od zakona za ukidanje EU viza

Izvor: 24sata, 03.Feb.2009

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije, izjavio je da je Srbija pripremila akcioni plan za liberalizaciju viznog režima. „Prošle godine od juna do decembra trebalo je usvojiti 57 zakona. Vlada je utvrdila predloge 43 projekta, a parlament usvojio 17. Ove godine parlament mora ne samo da nadoknadi...

Nastavak na 24sata...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.