Izvor: B92, 30.Jan.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Apeli za mir na Kosovu

Brisel, Pariz, Priština -- Kako se bliži 2. februar, poseta Martija Ahtisarija Prištini, sve više apela za mir na Kosovu.

S približavanjem posete izaslanika Ujedinjenih nacija Martija Ahtisarija Prištini i objavljivanja njegovog predloga za status Kosova, sve su učestaliji apeli međunarodnih zvaničnika za očuvanje mira i bezbednosti na Kosovu.

Generalni sekretar NATO-a Jap de Hop Shefer je, kako prenose mediji, poručio iz Brisela da niko ne treba da pokuša >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da testira snage NATO-a na Kosovu jer su one spremne da odgovore na svaki izazov.

Šef UNMIK-a Joakim Riker je tokom susreta s ministrom spoljnih poslova Francuske Filipom Dust-Blazijem u Parizu rekao da su očekivanja javnosti na Kosovu od Ahtisarijevog predloga sada ključna briga za UNMIK. U pripremanju javnosti, ali i apelima da građani na Ahtisarijev paket odgovore razumom, a ne emocijama, među liderima u Prištini prednjači premijer Agim Čeku.

U do sada najozbiljnijem i najdramatičnijem apelu te vrste koji je neki od albanskih lidera uputio od početka pregovora o statusu, Čeku je pozvao građane da ne prihvate pozive neodgovornih pojedinaca i grupa za suprotstavljanje procesu koji, prema njemu, nikada nije bio povoljniji za Kosovo. On je upozorio da bi svaki poremećaj situacije bio fatalan za Kosovo.

Kfor spreman za slučaj nasilja

”NATO je pripremljen za najgori scenario regionalnog nasilja u slučaju revolta Srba u severnom delu Kosova zbog odluke o budućnosti pokrajine”, izjavio je komandant Kfora, nemački general Roland Kater.

"Ukoliko se nešto dogodi na severu, imaćemo nešto nalik domino efektu", rekao je Kater agenciji Rojters i ocenio da će "isti problemi biti i u Preševskoj dolini".

On je ukazao da Kfor prati razvoj događaja u pograničnom pojasu i objasnio da NATO-snage imaju planove za suočavanje sa masovnim nasiljem i egzodusom izbeglica.

Kater je, međutim, dodao da ne očekuje to, već pre izolovane slučajeve nasilja, ali je ipak upozorio da situacija, iako mirna, "nije stabilna i nepredvidiva je".

Operacije Kfora bi bile usredsređene na "centralne i istočne delove Kosova, u kojima postoje te male, srednje i velike (srpske) enklave", ukazao je nemački general.

Kater je rekao da će "posebnu pažnju" posvetiti severnom delu Kosova, u kojem većinu čini srpsko stanovništvo. Kfor je prošle godine ponovo otvorio bazu u tom delu Kosova kako bi bio "prisutniji... bez obzira šta bi moglo da se dogodi", podsetio je on.

Kater je, takođe, zatražio da odluka o budućnosti Kosova bude brzo doneta. "Da bih obavljao svoj posao, upravo iz bezbednosnih razloga, potrebna nam je što je pre moguće odluka zato što su velika očekivanja", objasnio je komandant Kfora.

Kad je reč o Makedoniji, Kater je ocenio da situacija u toj zemlji sve teža.

"Veoma pažljivo pratimo šta se događa, posebno s albanskim stanovništvom u severnom delu Bivše Jugoslovenske Republike Makedonije”, kaže on.

"Postoje veze sa Kosovom koje su oduvek postojale. Zato nadgledamo situaciju, ali nemamo nikakve indikatore da će biti nasilja", rekao je komandant Kfora.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.