Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Antisrpstvom" protivu Studija B

Beograd -- Posle raspisivanja parlamentarnih izbora, neobičan početak ima DSS, čiji je jedan od prvih poteza bio napad na TV Studio B.

Naime, DSS se nije ogradio od izjave svoje funkcionerke i članice Upravnog odbora Studija B Ljiljane Čolić da je program tog beogradskog medija antisrpski. Naprotiv, portparol DSS-a Andreja Mladenović najavio je razgovore sa koalicionim partnerom na lokalnom nivou, DS-om, jer kako je rekao, DSS nije zadovoljan radom Studija B.

Portparol >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Demokratske stranke Srbije Andreja Mladenović potvrdio je da je ta stranka nezadovoljna radom Studija B i da se o tome već neko vreme razgovora sa koalicionim partnerima.

Mladenović je za B92 rekao da je slučaj sa Studijom B predimenzioniran i da ga za predizbornu kampanju koriste neki drugi. "Upravo ovi koji su se pojavili sa tim informacijama i raznoraznim saopštenjima se bave izbornom kampanjom", kaže on.

"Mi nemamo nameru, niti smo ikada kontrolisali bilo koji medij, ali imamo pravo da kao predstavnici u Gradskoj skupštini, koja je osnivač i vlasnik ove RTV kuće, da nismo zadovoljni kako to funkcioniše", rekao je on.

"DSS se pozicionira još više desno"

Novinar Teofil Pančić kaže da potez Ljiljane Čolić - bivše DSS-ove ministarke prosvete, koja je najavila da će se, osim izučavanja Darvinove teorije evolucije, u osnovnim školama predavati i kreacionistička teorija - ne iznenađuje.

"Ljiljana Čolić je na Studiju B našla utočište kada su je sklonili iz Ministarstva prosvete, a pošto ta osoba, po prirodi stvari, pravi štetu gde god se pojavi, onda sad pravi štetu tamo", smatra on.

"To ne bi bio problem da DSS ne stoji iza nje i ne deli njene bizarne stavove. Oni se, pretpostavljam, pozicioniraju još više desno nego do sada", kaže on.

"Uostalom, taj izraz da je Studio B antisrpski, to je izraz tipičan za retoriku devedesetih godina. Ja mislim da to jako govori o tome koju će poziciju DSS zauzeti u budućnosti, po svoj prilici, još više štetočinsku nego do sada", kaže on.

Kritika medija u političkim kampanjama ne mora biti loša stvar, smatra Marko Blagojević iz CESID-a, ali ističe da glasači prepoznaju kada te kritike nisu utemeljene na činjenicama.

"Gospođi Čolić smeta srpski/antisrpski karakter informisanja Studija B. Ja mislim da njoj pre svega smeta kako ona vidi da se Studio B odnosi prema njenoj, a kako prema drugim strankama. I mislim da je meta njene kritike zapravo odnos Studija B prema DSS-u. Ali, ta kritika mora imati neki sadržaj, a njena kritika je potpuno bespredmetna", smatra Blagojević.

Najavu DSS-a da će se umešati u uređivačku politiku Studija B do sada su osudili urednici Studija B, Nezavisno udruženje novinara Srbije, kao i više političkih stranaka.

"Zaštititi Studio B"

Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji pozvao je gradsku vladu i Demokratsku stranku da preduzmu korake da zaštite medijske slobode i zaustave pritiske na Studio B i njegovu direktorku Draganu Milićević.

"Ukoliko DS popusti pred tim ucenama DSS-a, biće suodgovorna za ozbiljno ugrožavanje medijskih sloboda i prava na drugačije mišljenje u Srbiji", navodi se u saopštenju.

"Smenjivanje direktorke Sudija B pod pritiscima DSS-a bilo bi direktno kršenje prava na mišljenje i moglo bi da dovede Srbiju u situaciju da se brani pred sudom u Strazburu", ističe se u saopštenju.

I Građanski savez Srbije i Liberalno-demokratska partija osudili su izjave funkcionera Demokratske stranke Srbije.

Prema oceni GSS-a, ovaj događaj je dobra opomena građanima da Srbijom i sada vladaju oni koji političke neistomišljenike proglašavaju za antisrbe i izdajnike i svakodnevno proizvode nove sukobe u društvu.

LDP je ocenio da "napad Demokratske stranke Srbije na Studio B najavljuje da će izborna kampanja proteći u kršenju građanskih sloboda koja su obeležila ceo mandat premijera Vojislava Koštunice".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.