Izvor: B92, 19.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Antikorupcijska agencija

Beograd -- Vlada Srbije usvojila Nacrt zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije, koja će preuzeti kontrolu rada stranaka.

Zakon predviđa formiranje nezavisnog i samostalnog tela koje će preuzeti nadležnosti Odbora za rešavanje sukoba interesa. Agencija će nadzirati sprovođenje Nacionalne antikorupcijske strategije i Akcionog plana, koordinirati rad državnih organa u borbi protiv korupcije i predlagati izmene postojećih i usvajanje novih zakona od značaja za borbu protiv >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << korupcije.

Agencija će od Republičke izborne komisije i skupštinskog Odbora za finansije preuzeti kontrolu finansiranja redovnog rada i stranaka i izbornih kampanja.

Novost je i izričita zabrana korišćenja javnih resursa i skupova na kojima neko učestvuje u svojstvu funkcionera, za promociju političkih organizacija. Ministar koji govori na konferenciji za novinare stranke čiji je predsednik moraće nedvosmisleno da sagovornicima i javnosti predoči da li iznosi stav organa u kom vrši javnu funkciju ili stav političke organizacije.

Funkcioneri će biti u obavezi da sami prijave kada su u sukobu interesa kako bi bili izuzeti iz postupka, a akta koja je doneo funkcioner koji je bio u sukobu interesa biće ništava.

Na zakonu je radila radna grupa sastavljena od stručnjaka iz raznih oblasti, uz pomoć eksperata Saveta Evrope i OEBS-a. Izrada zakona kojim se osniva antikorupcijsko telo jeste obaveza koja proističe iz Nacionalne antikorupcijske strategije, usvojene u parlamentu u decembru prošle godine.

Agencija je po zakonu odgovorna Skupštini, kojoj podnosi godišnji izveštaj o radu, sedište joj je u Beogradu, ali može obrazovati i organizacione jedinice van sedišta.

Direktora Agencije bira i razrešava Upravni odbor, u kom mogu biti samo pravnici ili ekonomisti koji nisu članovi političkih partija. Sedam članova biraće Skupština, na predlog skupštinskog Administrativnog odbora, Vlade, Vrhovnog suda, Državne revizorske institucije, Socijalno-ekonomskog saveta, Advokatske komore Srbije i novinarskih udruženja.

Zakon propisuje da su državni organi i organizacije, organi teritorijalne autonomije i lokalne samouprave, javne službe i druga pravna lica koja vrše javna ovlašćenja dužni da, na zahtev Agencije, u roku od 15 dana, dostave sva dokumenta i informacije koje su Agenciji potrebne za obavljanje poslova iz njene nadležnosti.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.